Na svečanom euharistijskom slavlju u požeškoj Katedrali, 27. rujna, na dan 15. obljetnice uspostave Požeške biskupije i svoga biskupskog ređenja, biskup Antun Škvorčević obznanio je vijest da je papa Benedikt 16. tim povodom odlikovao četvoricu svećenika ove mjesne Crkve.

Za Apostolskog protonotara “supra numerum” izabran je prelat Josip Devčić, prepošt Stolnog kaptola u Požegi i stražemanski župnik kao priznanje za vjernu suradnju s dijecezanskim biskupom i sve što je učinio za Požešku biskupiju te za veliku požrtvovnost u vođenju ponovne izgradnje svetišta Gospe Voćinske, i crkve u Staroj Gradiški, spomena utamničenim svećenicima u vrijeme komunističke vladavine.

Za Počasnog prelata imenovan je msgr. Vjekoslav Marić, katedralni arhiđakon i umirovljeni župnik Župe sv. Leopolda Mandića u Požegi. Prečasni g. Antun Prpić, župnik u Starom Petrovom Selu i dekan Novokapelačkog dekanata uvršten je među kapelane Njegove Svetosti u znak priznanja za požrtvovnost u vršenju službe župnika u Voćinu tijekom teških godina komunističkog sustava, te za vjernost u službi Biskupskog ordinarijata u Požegi i savjesnost u svećeničkom poslanju. Prečasni g. Matija Juraković, kanonik Stolnog kaptola u Požegi, arhiđakon zapadno- slavonski i župnik pakrački primljen je među Kapelane Njegove Svetosti  kao priznanje za žrtvu koju je podnio tijekom domovinskog rata i u liječenju poratnih rana u župama pogođenima stradanjima te za vjernost i suradnju s dijecezanskim biskupom u službama koje su mu povjerene.

Biskup Škvorčević predao je Povelje o odlikovanju navedenim svećenicima i rekao da od srca zahvaljuje Svetom Ocu za odlikovanja kojima je uresio četvoricu svećenika Požeške biskupije, a odlikovanoj subraći je iskreno čestitao sa željom da ih ovo priznanje dublje poveže s nasljednikom Svetog Petra i Rimskom Crkvom te učvrsti u svećeničkom služenju i suradnji sa svojim biskupom o petnaestoj obljetnici Biskupije.

Autor: Vanja Tutić

 

Komentari
Prethodni članakGlazbeni užitak i povijesna baština
Sljedeći članakThe son of bitch