U tekućoj 2023. poslovnoj godini bili smo i suočeni smo s mnogim događajima koje niti jedna poslovna aproksimacija, planirani budžet ili stručna najava nije predvidjela. Sveukupno bilo je udara i padova, novih troškova, Zakona, administrativnih procedura i dovedeni smo svi zajedno pred gotov čin. Ima poslovnjaka koji na neki način uzimaju i takve događaje u obzir. Naravno ne imenom, već onako generalno, nazivajući takve poremećaje „rizikom poslovanja“, „nepredvidivim događajima“, pa čak i „rasipom“.

Kako su u tijeku planiranja nadolazeće 2024 poslovne godine, budžeti su gotovi ili u konačnoj fazi izrade. Nastavljam na temu budžeta Vlade koji spominjem i u prošlotjednom blogu o rastu vladinog budžeta koji je u posljednje dvije godine narastao za 40 %. Istovremeno Europska banka za obnovu i razvoj isto tako prognozira da će u Hrvatskoj BDP porasti za 2.3 posto u dolazećoj godini. S obzirom na to da naš izvoz dominira prema državama Europe, za nas je značajna informacija da isto to tržište očekuje sporiji rast zbog temeljne inflacije.

Isto tako MMF prognozira porast hrvatskog gospodarstva u 2024. godini za 2,6%, što je niže za 0,3 % od onoga što su prognozirali početkom drugog kvartila ove godine. Istovremeno procjenjuju rast inflacije sa 7,5 % na 8,6 %.

Kako u svakoj situaciji postoji i druga perspektiva, tako je u ove prognoze donosi i jedna banka iz susjedne Slovenije. Naime pitanje koliko je kapitalno „slovenska“, a koliko „mađarska“, no želi ući kroz ova „mala susjedna vrata“. Naime, predsjednik Uprave te banke izjavljuje kako Hrvatska predstavlja „atraktivno tržište i neiskorišteni potencijal“. Pratit ćemo ovaj „slučaj“. Znatiželjna sam saznati koliko će službeni aparat biti podrška pri ulijevanju stranog kapitala. Koja je uostalom politika naše Vlade pri pružanju dobrodošlice stranih tvrtki? Ili nas još uvijek zaobilaze i odlaze istočnije.

Npr. ne znam koliko vam je poznato, no u Srbiju se mic po mic seli dobar dio proizvodnje razno raznih dijelova i komponenti za automobilsku industriju. Zar nije Nijemcima i Austrijancima bliže Hrvatska za takve investicije, redovita putovanja i posjete proizvodnjama?

Zaključila bih da oni koji imaju rade na tome da imaju još više, a oni koji nemaju, ne vide prilike i perspektive, ne poduzimaju akcije, ne rade na učenju novih stručnih znanja, krivi su im drugi i u konačnici imaju sve manje.

Propagiram kulturu obilja i paradigmu pobjednik – pobjednik. Utječem na širenje takvog stava u svojoj poslovnoj zajednici i poslovnim krugovima u kojima sam aktivna.

Pozivam vas da se uključite u ovaj klub.

Mirela

Komentari
Prethodni članakFoto klub F4 poziva na otvorenje izložbe Dominika Poletta
Sljedeći članakNovogradiške flautistice osvojile prvu nagrada na Županijskom natjecanju komornih sastava u Opatiji