Nakon što sam se ovaj vikend imala priliku družiti s računovođama iz cijele Hrvatske, kojeg je, ovoga puta organizirala Hrvatska obrtnička komora, moram priznati da je uvijek lijepo biti sa svojim istomišljenicima i uvijek razmijeniti iskustva o struci, ali i poslušati i različita razmišljanja o predviđenim promjenama o kojima pišem i sama, ali i svi drugi koji su u dodiru s provođenjem poreznih i drugih zakonskih propisa.

Međutim, kao što sam najavila, a često možete čuti i na različitim stranama, da se i u Hrvatskoj, vjerojatno od 1. 1. 2026. uvodi i drugi dio fiskalizacije, a to je onaj u kojem bi baš svi izdani računi bili odmah prijavljeni u poreznoj upravi.

Slično kao što i sada svi koji naplate svoju robu ili usluge u gotovini ili karticama fiskaliziraju svoje račune i to još od početka 2013.godine.

Svjedoci smo da počesto zakonodavac ne iskomunicira sve promjene upravo sa strukom, pa počesto ostanemo neugodno iznenađeni danim prijedlozima i provedbama zakona koje baš ne donose najsretnija rješenja. Međutim, za uvođenje rješenja koje će dovesti do uvođenja obveze fiskalizacije svih izdanih računa od svih obveznika, bez obzira jesu li u sustavu PDVa ili ne; formirana je radna skupina gdje je uključeno više strana.

No, pitanje je zašto se Hrvatska kao zemlja odlučuje za taj korak?

Čitajući stranice Porezne uprave saznala sam da je projekt kandidiran i financirat će se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a možete isti pročitati i ovdje.

Temelji se i na dokumentu Europske unije koji se skraćeno zove Vida ili Vat in digital age, a o njemu možete pročitati ovdje, u kojem je jednostavno objašnjeno da na nivou cijele europske unije sve države žele što više naplatiti porezna na dodanu vrijednost i smanjiti kružne prijevare.

Poduzetnicima bi to trebalo olakšati smanjenje korištenja papira, digitalizaciju i sve prednosti koje ista nosi.
I na kraju Vam želim da se struka još više umrežava, radi na edukaciji mladih i zajedničkim snagama unaprijed reagiramo na sve što nas čeka.

A uvijek nešto novo dolazi, i to 01.01. svake godine

Mirela

Komentari
Prethodni članakU Novoj Kapeli obilježena 20. godišnjica djelovanja Udruge sv Vinka Paulskoga
Sljedeći članakNova Gradiška: U petak podjela poklon paketića mališanima