Žitelji općine Rešetari jučer su obilježili najznačajniji dan u životu svake općine, Dan općine. Bila je ovo prigoda za obilazak završenih radova na južnoj obilaznici Rešetari – Nova Gradiška, projektu od krucijalnog značaja za razvoj novogradiškog kraja. Prometnica je to koja povezuje novogradiški Industrijski park i Poduzetničku zonu Rešetari sa županijskom cestom i autocestom.

Cesta je od vitalnog značaja i za općinu Rešetari, jer će se njenom realizacijom stvoriti preduvjeti za ulaganja u lokalnoj poduzetničkoj zoni.

Stoga, je jučerašnje obilježavanje Dana općine krenulo upravo s obilaskom završenih radova na južnoj obilaznici Rešetari – Nova Gradiška.

Svečanosti su bili nazočni brojni gosti ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, predstavnik Ministarstva prometa, pomorstva i infrastrukture i “Hrvatskih cesta” Tomislav Dragovan, dožupan Davor Vlaović, načelnici prijateljskih općina i gradova iz Makedonije, Rumunjske, Kanfanara te predstavnici javnog i civilnog života.

Investitor izgradnje obilaznice je bilo društvo Hrvatske ceste, a vrijednost ugovorenih radova na dionici iznosi 15.847.279 kuna bez PDV-a, ukupna duljina prometnice iznosi 2,36 kilometara.

– S obzirom da postojeća cestovna mreža nije u mogućnosti zadovoljiti potrebe suvremenog prometa, a samim time i ostvariti funkciju u širem regionalnom povezivanju, pristupilo se izgradnji južne gradske obilaznice kvalitetnog i optimalnog prometnog rješenja, s ciljem premještanja tranzitnog prometa iz samog središta Nove Gradiške. Cesta je od vitalnog značaja i za općinu Rešetari, jer će se njenom realizacijom stvoriti preduvjeti za ulaganja u lokalnoj poduzetničkoj zoni.

Izgradnjom Južne obilaznice podići će se ukupna razina prometne usluge u gradu, povećati stupanj sigurnosti za sve sudionike u prometu, a otvorit će se i nove perspektive za razvoj Industrijskog parka, grada Nove Gradiške i Brodsko – posavske županije – istaknuo je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Brojna ulaganja u općinu Rešetari

Uz južnu obilaznicu Rešetari – Nova Gradiška načelnik općine Rešetari Zlatko Aga najavio je i nove projekte u općini:

– To je državna cesta D 51 od samog križanja ovdje u Rešetarima do dionice naselja Baćindol. Trenutno smo u fazi projektiranja, ja se nadam da ćemo već u sljedećoj godini uspjeti “ući” u plan “Hrvatskih cesta” za izgradnju dva dodatna kružna toka i sanaciju dionice od nepunih pet tisuća metara.

U suradnji s Ministarstvom poljoprivrede realizirat će se još jedan vrijedan projekt, sustav vodoodvodnje i aglomeracije za područje grada Nova Gradiška te općina Rešetari i Cernik.

170 milijuna kuna bit će uloženo u cijeli ovaj kraj, od toga preko 50 milijuna kuna bit će uloženo direktno u općinu Rešetari i to će biti zaista najveća investicija Vlade Republike Hrvatske u ovu općinu od njenog nastanka 1993. godine.

Tu je i sanacija deponije u Rešetarima. Trenutno smo u pripremi javne nabave, do kraja šestog mjeseca raspisat ćemo javni natječaj, a do desetog mjeseca početi s radovima. Oni trebaju biti gotovi do devetog mjeseca 2016. godine. Kroz nacionalnu komponentu i sredstva Europske unije u ovaj projekt bi trebalo biti uloženo preko 20 milijuna kuna.

Završava se i sportska dvorana u Adžamovcima, adaptira zgrada općine, provode se i brojne ekološke aktivnosti, sve na korist i dobrobit mještana – zaključuje načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga.

Na svečanoj su sjednici Općinskog vijeća Rešetara zaslužnim građanima uručena priznanja i zahvalnice. Grb općine Rešetari dobili su dr. Stjepan Blažetin i mr. Đuro Vidmarović, Plaketa općine Rešetari pripala je Ozrenu Kraljiću i Vinku Laliću, dok su zahvalnice primili Matea Vlainić, Nikol Čurčić, Ivka Hodak, Pavle Ivanišević, Dorijan Čurčić, Ana Grgić, Marko Hodak, Antonio Blažeković, Robert Vidović i Matej Bartolović.

 

Autor: Sanja Bukvić / photo: Željko Idžotić

Komentari
Prethodni članakDodjela priznanja učenicima i mentorima / Foto
Sljedeći članakEvica Kraljić nepresušni izvor lijepe pisane riječi / Foto