Od lipnja 2018. godine Brodsko-posavska županija provodila je projekt “Razvoj zdravstvene usluge usmjerene pacijentu“. Riječ je o EU projektu koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a zahvaljujući kojem je u Slavonskom Brodu izgrađena nova zgrada Pedijatrije u sklopu Doma zdravlja Slavonski Brod.

Izgradnja zgrade Pedijatrije vrijedna je 9.731.882,20 kuna, a ovim sredstvima izgrađen je prostor sa šest ordinacija, ulazima i izlazima za zdravu i bolesnu djecu, pregradnim vratima kako se zdrava i bolesna djeca ne bi miješala, posebnim ulazom za djecu koja trebaju biti u izolaciji.

Koliko je ovaj projekt utjecao na podizanje standarda liječenja najmlađih pacijenata, potvrđuje i specijalist pedijatar, dr. Ivo Ilak, koji danas u novoj zgradi ima svoju ordinaciju. Kako ističe, ogroman je to dobitak za pacijente, ali i za zdravstveno osoblje. Prije su, navodi, bili smješteni u prostorima Doma zdravlja koji su bili potpuno neprimjereni, ordinacije su dijelili, jer su postojale samo tri, a liječničkih timova šest.

Osim nove zgrade pedijatrije u sklopu ovog projekta uređeni su i zdravstveni objekati u Okučanima, Starom Petrovom Selu i Davoru. Rekonstrukcija objekata koji djeluju u sklopu Doma zdravlja “Dr. Andrija Štampar” Nova Gradiška vrijednosti su 568.054,69 kuna.

Ovim projektom čija je ukupna vrijednost 11.850.101,88 kuna dok je iznos EU potpore 10.067.231,58 kuna, nisu samo izgrađeni novi i obnovljeni već postojeći zdravstveni objekti. Nabavljena je i oprema vrijedna 6.230.199,00 kuna za rad domova zdravlja i 21 koncesionara s čitavog područja Županije. Nabavljeno je 12 jedinica za ultrazvuk, stomatološki i kardiovaskularni uređaji, oftalmološka oprema, razne medicinske naprave i proizvodi, medicinski namještaj te stolna računala. Jedan ultrazvuk stigao je i na novu Pedijatriju koja je već sada, potvrđuje dr. Ilak, jedna od najbolje opremljenih u Hrvatskoj kada je u pitanju medicinska oprema. S ciljem uvođena novih usluga koje pružaju domovi zdravlja educirani su i liječnici za ultrazvučne postupke kako bi mogli pružiti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu na novonabavljenoj opremi.

Osim materijalnih ulaganja, projektom su bile predviđene i različite aktivnosti usmjerene na suzbijanje neravnopravnosti spolova i diskriminacije te poboljšavanju pristupačnosti domova zdravlja za osobe s invaliditetom. Zato je u jednom od obnovljenih objekata, onom u Davoru, ugrađena koso podizna platforma na ulazu u zdravstveni objekt, zgrada Pedijatrije također ima rampu za osobe s invaliditetom ili smanjenom pokretljivošću, a u sklopu projekta izrađeni su i leci s uputama o pripremi djece s intelektualnim teškoćama za odlazak liječniku. U sklopu horizontalnih aktivnosti projekta održane su edukacije roditelja romske djece za pripremu djece za odlazak liječniku i edukacija djelatnika domova zdravlja za rad s djecom s intelektualnim teškoćama.

Sve navedeno, doprinijelo je ostvarenju cilja ovog projekta, a to je poboljšanje pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti na primarnoj razini u izoliranim i depriviranim područjima Brodsko-posavske županije, kako bi se smanjio broj upućivanja u bolnice jer će se na razini primarne zdravstvene zaštite omogućiti više dijagnostičkih postupaka.

Korisnik ovog projekta je Brodsko-posavska županija, a projektni partneri su Dom zdravlja Slavonski Brod i Dom zdravlja „Dr. Andrija Štampar” Nova Gradiška. Završetkom radova i provedbom svih predviđenih aktivnosti, projekt je priveden svome kraju.

Komentari
Prethodni članakNa području Brodsko-posavske županije u tijeku je 210 milijuna kuna vrijedna sanacija nasipa
Sljedeći članakPotukli se u Novoj Gradiški, pokušao prodati felge pa ga prevarili za 8 tisuća kuna