Projekt – Na putu odrastanja u vjeri

Što kažu naši osmaši?

U završnoj fazi našeg projekta odlučili smo provesti anketu među osmašima, budućim krizmanicima, kako bi otkrili njihove stavove i razmišljanja o sakramentu kršćanske zrelosti. Postavili smo im nekoliko pitanja vezanih uz pripremu za sakrament potvrde, a oni su imali zadatak iskreno odgovoriti na njih. Kako bi odgovori bili što realniji i iskreniji, anketa je bila anonimna.

Cilj je bio istražiti jesu li naši osmaši uistinu zreli i spremni primiti sakrament kršćanske punoljetnosti.

Na pitanje: „Što je sakrament potvrde?“, odgovarali su na različite načine. Naveli su da je to najvažniji sakrament kojim postajemo punoljetni kršćani i primamo darove Duha Svetog. Naglasili su da je Potvrda važan događaj koji će obilježiti njihov životni put, sakrament kojim se približavamo Bogu. Smatraju da će im primanje spomenutog sakramenta pomoći dalje u životu te da im je potreban za budućnost i vjeru.

Na pitanje: „Smatrate li se dovoljno pripremljenima za Krizmu“, uglavnom su potvrdili svoju spremnost ali bilo je i onih učenika koji se smatraju nesigurnima te misle da ima još puno prostora za pripremu.

Kada ih se potaknulo na razmišljanje o odgovornosti koju preuzimaju primanjem potvrde, izrazili su svoju spremnost preuzeti odgovornost za samostalno i ozbiljno življenje vjere, redoviti odlazak na svetu misu i hrabro svjedočenje vjere kroz djela.

Pitali smo ih kako će živjeti vjeru nakon primljene krizme. Uglavnom su naglašavali redovitu molitvu, odlazak na svetu misu, pomaganje bližnjima, čitanje Svetog pisma, komunikacija s drugim ljudima bez psovke i ružnih riječi.

Čitajući odgovore osmaša, kod njih smo prepoznali veliku želju za primanjem sakramenta potvrde te motivaciju živjeti vjeru kao pravi, zreli i odgovorni kršćani. Želimo im dosljednost u svim željama i obećanjima te Božji blagoslov na putu odrastanja u vjeri.

Izvor: Osnovna škola “Mato Lovrak”

Komentari
Prethodni članakGodine prolaze: Bajaga&Instruktori u Rešetarima / foto
Sljedeći članakVelika pobjeda Psunja u Kopanici pred 500 gledatelja