Kako meteorolozi najavljuju već danima, sutra će u Hrvatskoj pasti prvi snijeg koji će na tlu stvoriti nekoliko centimetara snježnog pokrivača. Iako se stvaranje snježnog pokrivača očekuje u gorskim predjelima, DHMZ javlja i kako malo snijega može pasti u središnjoj Hrvatskoj, ali i na Jadranu

Tako se sutra očekuje pretežno oblačno vrijeme uz kišu, snijeg i vjetar koji će donijeti osjetno osvježenje. 

Snijeg od gorja do sjevernog Jadrana

Oborine će mjestimice biti obilne, dok su na Jadranu mogući pljuskovi s grmljavinom.

Stvaranje snježnog pokrivača očekuje se u gorju, dok malo snijega može pasti i u središnjoj Hrvatskoj, dok će snijeg, nošen vjetrom, mjestimice stići i do sjevernog Jadrana. Sutra će puhati umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, dok se u Dalmaciji očekuje jugo i južni vjetar.

Na sjevernom Jadranu se pak očekuje bura s olujnim i orkanskim udarima, zbog čega je Meteoalarm izdao crveno upozorenje.

Temperature će se na kopnu kretati od 2 do 7°C, a na Jadranu od 11 do 16°C.

Crveni meteoalarm: Olujna i orkanska bura, obilna kiša i bujične poplave

Meteoalarm je za sutra izdao niz upozorenja za razne dijelove Hrvatske osim istoka zemlje.

Žuta upozorenja meteoalarma izdana su za središnju i sjevernu Hrvatsku te za područje oko Splita. Narančasti meteoalarm izdan je za područje Like i Gorskog Kotara te za područje središnjeg i južnog Jadrana.

Ako je suditi prema meteoalarmu, najopasnije vrijeme sutra očekuje područje Istre i Kvarnera. 

Tako se na području Istre sutra očekuje olujna, a u drugom dijelu dana mjestimice i orkanska bura s najjačim udarima vjetra od 75 do 145 km/h. Za isto područja vrijedi i narančasto upozorenje zbog obilnih količina kiše koje bi mogle dovesti do bujičnih poplava. Količina oborina bit će od 50 do 90 milimetara po metru četvornom.

Na području Kvarnera I Velebitskog kanala, za koje je također izdan crveni meteoalarm, očekuje se jako jugo koje će već u ranim jutarnjim satima okrenuti na  jaku i olujnu buru. najjači udari vjetra bit će od 65-150 km/h. Meteoalarm javlja da je takvo vrijeme vrlo opasno po zdravlje i život.

“Vrijeme je  vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, piše meteoalarm.

Snježni pokrivač do 40 centimetara 

Na području Like i Gorskog Kotara narančasto upozorenje izdano je zbog obilne količine oborina koja će mjestimice pasti. Očekuje se količina oborina od 60 do 90 milimetara po metru četvornom.

Za isto područje izdano je i žuto upozorenje i to zbog stvaranja debljeg snježnog pokrivača u visini od 20 do 40 centimetara, ali i zbog mjestimičnih olujnih udara sjevernoistočnog vjetra jačine 65 do 90 km/h

Na području srednjeg Jadrana očekuje se obilna kiša, količine od 30 do 55 milimetara po metru četvornom, a žuto upozorenje zbog olujnih udara jugoistočnjaka maksimalne jačine do 65 km/h.

Za područje juga Hrvatske izdano je narančasto upozorenje zbog obilne kiše, količine oborina od 70 do 90 milimetara po metru četvornom, dok je izdano i žuto upozorenje zbog mjestimično jakog i olujnog južnog vjetra sa srednjom brzinom vjetra do 40 km/h.

Za područje sjeverne i središnje Hrvatske izdano je žuto upozorenje zbog obilne kiše, koje će pasti od 20 do 70 milimetara po metru četvornom. Očekuju se i povremeni olujni udari sjeverca i sjeveroistočnjaka, najjači udari vjetra bit će do 65 km/h. Također, u području oko Karlovca očekuje se stvaranje snježnog pokrivača debljine od 10 do 25 cm.

Upozorenje iz HAK-a

Zimska oprema obvezna je od 15. studenog na pojedinim dionicama od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine, ali će, prema dostupnim prognozama zimski uvjeti na pojedinim cestama zavladati i nekoliko dana ranije prije nastupanja obveze zimske opreme.

Zimska oprema može biti obavezna na pojedinim cestama prije ili nakon tog razdoblja, što ovisi o trenutnim vremenskim uvjetima, u slučaju snijega ili poledice

Zimsku opremu regulira Odluka o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj, podsjećaju iz HAK-a, a prema spomenutoj Odluci u zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz trajektnih luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Obaveza uporabe zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Sukladno članku 193.

Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08) zimski uvjeti podrazumijevaju snijeg i poledicu na kolniku. Ako prometna policija zatekne vozilo bez zimske opreme na cesti u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah zaustavi vozilo ili da nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom, vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna, javljaju iz HAK-a.

Upozoravaju i kako ljetne gume po snijegu nemaju gotovo nikakve šanse.

Pogledajte gdje će sve snijeg padati sljedećeg tjedna

Trenutna prognoza DHMZ-a prikazuje gdje se sve očekuje najavljeni snijeg i koliko dana će padati.

Komentari
Prethodni članakDetas Grupa u Pakracu otvorila tvornicu za proizvodnju LED rasvjete i signalizacije
Sljedeći članakFRANJO PLETIKOSA Prošle su lijepe godine za pčelare koji ne sele