Profesor Gimnazije Nova Gradiška u povodu dodijeljenog mu priznanja, Najčitatelja Gradske knjižnice Nova Gradiška za 2019. godinu poslao nam je ovu posebno lijepu i motivirajuću poruku o moći i ljepoti knjige i čitanja.

– Uživajte, a našem poštovanom i dragom i omiljenom profesoru geografije i povijesti u Gimnaziji Nova Gradiška, ljubitelju putovanja “s pričom”, a prije svega odgajateljem i Čovjekom, najljepše čestitke – poručuju iz Gradske knjižnice Nova Gradiška.

*Broj pročitanih knjiga u jednoj godini ne mora nužno biti odrazom “pravog” najčitatelja, ali u ovom slučaju to jest: 157!

Goran Šarić –NOĆ KNJIGE #nocknjige 23.4.2020.

“Ljubav prema knjigama javila se od malih nogu. Započelo je sa slikovnicama, a s godinama su knjige postale, laički rečeno, sve „deblje i deblje“.

Nemam neki omiljeni žanr, knjiga me najčešće privuče svojim sadržajem, no nekako mi je „profesionalna deformacija“ ljubav prema povijesnim romanima ili čak spoju povijesnog i kriminalističkog romana. No, u načelu čitam sve žanrove.

Nemam knjigu koja je u duhu ovogodišnje teme meni promijenila svijet.

Sve knjige koje sam pročitao obogatile su me duhovno nekom mišlju ili jednostavno svojom fabulom. Možda je pitanje isto kao i postavljeno roditeljima koje im je dijete draže. Sve su knjige odlične. Možda ne osvoje na prvu, ali kada steknete nova životna iskustva i ponovno pročitate neka književna djela ono što vam je bilo nerazumljivo i strano postane „domaći teren“.

Knjige su odmak od sumorne svakodnevice ( pogotovo danas), idealan je bijeg u prošlost, sticanje nekih iskustava, suočavanje s nekim strahovima ili jednostavno opuštanje.

Smatram da će KNJIGA, unatoč tehničkom boomu, i dalje imati veliku ulogu u životima, barem u mom.

Postoje danas e-knjige, istina i knjige su se okitile suvremenijim ruhom, no ja sam ipak klasičar.

Predivno mi je osjetiti onaj miris knjige , šarenilo korica i to me vrati na moje početke kao čitatelja.

ZATO, ČITAJMO I UŽIVAJMO U NOVIM SVJETOVIMA KOJI SE KRIJU IZA KORICA ! SRETNO!!!”

Foto: Profesor Goran Šarić s jednom od generacija maturanata

Komentari