Probna državna matura ove će se godine po prvi puta provoditi online. Učenici probne ispite mogu preuzeti sa stranica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, a uspjeh će moći provjeriti sami već 1. ožujka kada će NCVVO objaviti rješenja. 

Ravnatelj NCVVO Vinko Filipović kazao je kako su pripremljena pitanja za ispite iz obveznih i izbornih predmeta, a na ovaj način imat će uvid u sadržaj i strukturu ispita te mogu dobiti jasniju sliku kakav ih ispit očekuje u lipnju, odnosno od 31. svibnja do 28. lipnja kada se pišu ispiti državne mature.

Probna matura, naglašava Filipović, nije obvezna, a ispite učenici mogu rješavati u bilo koje vrijeme. “Poanta je da, kada 1. ožujka dobiju rješenja, usporedbom sa svojim odgovorima više što u idućim mjesecima trebaju bolje naučiti i popraviti do državne mature.” – rekao je ravnatelj NCVVO.

Maturanti će na online probnim ispitima imati priliku vidjeti i kako će izgledati hrvatski jezik koji je od ove godine jedinstven ispit, nema više i niže razine, a esej je ponovno uvjet za prolazak.

Probna matura prvi put se pisala prošle godine, a testiranje je obuhvatilo sve učenike tadašnjih trećih razreda srednjih škola te maturante. Taj projekt stajao je 1,3 milijuna eura (10 milijuna kuna), a problemi su se javili oko plaćanja nastavnika te dodatnog organiziranja nastave, dežurstava. “Upravo dijelom i zbog toga htjeli smo ove godine škole osloboditi organiziranog pisanja probne mature”, kaže Filipović.

Filipović je rekao da su uvođenjem probnih ispita željeli ublažiti negativne posljedice online nastave zbog covida, što se, ističe, u konačnici na rezultatima maturanata 2021./2022. na prošlogodišnjoj maturi i pokazalo dobrim jer su rezultati iz niza predmeta bili bolji nego ranijih godina. – prenosi N1

Komentari
Prethodni članakPreminuo je Ćiro Blažević
Sljedeći članakNajtraženija zanimanja prodavač, kuhar i knjigovođa