Poljoprivrednik Dragan Matijević godinama je radio u Pik-u, nakon stečaja tvrtke počeo je raditi sa sinom u vlastitom OPG-u. Nabavili su mehanizaciju, dokupili zemlju, trenutno posjeduju 120 hektara i svu potrebnu mehanizaciju.

-” Uzgajamo uljanu repicu na nekih 40 hektara, žita na 35 hektara, nešto manje zobi, kukuruza, ječma i djeteline za konje. Od životinja uzgajamo svinje, više za svoje potrebe pa i za prodaju. Sin se bavi uzgojem konja, sudionik je raznih manifestacija i natjecanja. Skup je uzgoj konja, a poticaji mali. Da su veći ne bi škodilo i bilo bi dobro da nam daju poticaj na ždrjebad. To bi bila jedna lijepa odskočna daska za mlade ljude koji se žele baviti time ” – započeo je razgovor poljoprivrednik Dragan iz Bodovaljaca.

-” Ne pamtim ovakva dva kišna mjeseca. Ovo je prava borba s lošim vremenom! Na njivama koje su niže već se skuplja voda. Problemi su – od kiše, vode, bolesti. Kiša ne da ulazak u polja, čekamo stabilno vrijeme kako bi mogli popraviti štetu i nastaviti s radovima. Imamo nepredviđenih troškova, u sušnom periodu smo gnojili ali nije dolazilo do izražaja. Vjerojatno ćemo ponovno morati prskati soju jer će zapeći sunce nakon ovolikih kiša koje su usporile rast. Uljanu repicu smo u tjedan dana tri puta prskali, imat ćemo 20% manje u proizvodnji od prošle godine. Žito je ogromno, naglo je izraslo a bit će kasno za prskanje jer je klas formiran.” – ispričao je Dragan o problemima zbog obilnih kiša.

-” Prije nekoliko godina poljoprivrednici su osiguranje sami plaćali, od prošle godine osiguranje usjeva, životinja i biljaka plaća država do 70% prihvatljive premije osiguranja iz EU fondova. To nam uvelike pomaže, mislim da ne postoje oni ratari ili stočari koji nisu osigurali svoje usjeve.”

Budućnost Slavonije nije besperspektivna, ali činjenica je da su pokazatelji lošiji u usporedbi sa sjeverozapadnom Hrvatskom ili Istrom.

-” Poljaci su se nakon pet godina počeli vraćati, a kod nas još nije tako, pogotovo u Slavoniji i Baranji. To znači da ne postoje poticajne mjere kako bi se ljude vratilo. Naše je selo nekada bilo poznato po stočarskoj proizvodnji, što je mnogim obiteljima bio glavni izvor prihoda. U Bodovaljcima je sada 50% kuća u prazno, mladi odlaze. Nisam požalio zbog svog ostanka u Slavoniji. Kad sam ostao bez posla, preostao mi je rad na zemlji. Najteže je biti svoj gazda jer si za sve odgovoran i sve moraš sam. Nekada radimo po 17 sati, kad pada kiša ne možemo danima izaći u polje. Lako je za nas starije, mladima treba stvoriti uvjete za kvalitetan život i motivirati ih da ostanu u selima. ” – rekao je Dragan i poručio mladima koji imaju zemlju u nasljeđu da ostanu u Slavoniji i grade budućnost na zdravim temeljima.

Slavonija će biti sve samo ne prazna i napuštena dok god postoje ljudi koji će u nju vjerovati. U Hrvatskoj se trenutačno provodi 645 projekata mladih poljoprivrednika kojima su odobrena 243 milijuna kuna u operaciji Programa ruralnog razvoja, a do danas im je isplaćeno 180 milijuna kuna.

Komentari
Prethodni članakNova Gradiška: 81-godišnjak iz djevojčine torbe ukrao novac
Sljedeći članakUčenici OŠ “Ljudevita Gaja” zanimljivim programom obilježili Dan škole