Članovi Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata, kako su i najavili na zadnjem sastanku, danas, 23. travnja, sastali su se zbog priprema obilježavanja Vojno-redarstvene akcije “Bljesak” 1. svibnja. U maloj Gradskoj vijećnici tražilo se mjesto više, ali nažalost, ne zbog dogovora, nego zbog prijepora oko statusa Okučana te tko će prvi i gdje polagati vijenac.

Nakon što je na zadnjoj sjednici predložio polaganje vijenaca na spomen obilježju u Novoj Gradiški poginulim hrvatskim braniteljima na dan obilježavanja akcije, predsjednik Odbora Adam Tomičić ponovio je kako će se to dogoditi u 8,00 sati.

 

Pavle Gubić, član Općinskog vijeća Općine Okučani te član 121. brigade-pukovnije HV-a, predstavio je prijedlog programa obilježavanja 18. obljetnice Akcije “Bljesak”: “Od 9,00 do 9,45 sati budnice ulicama Okučana u izvedbi Vojnog orkestra, u 9,45 okupljanje izaslanstva ispred zgrade Općine Okučani, u 9,55 polazak izaslanstva prema središnjem križu, u 10,00 početak komemoracije kod središnjeg križa i kratka povjesnica obilježavanja VRA “Bljesak”. Zatim slijedi prigodno obraćanje najviših dužnosnika te ceremonija polaganja vijenaca i paljenja svijeća. Prisutni će biti: Predsjednik RH, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade RH, izaslanstvo Oružanih snaga RH, izaslanstvo Ravnateljstva policije, izaslanstva Brodsko-posavske županije i Grada Okučani te obitelji poginulih branitelja. Potom je planiran odlazak prema Crkvi sv. Vida gdje će se od 11,00 do 12,15 sati služiti sveta misa zadušnica za poginule branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu”.

 

Reakcija nazočnog Milana Tomljanovića, nakon što je Gubić predstavio prijedlog programa obilježavanja akcije Bljesak, pobudila je duge rasprave. “I sami ste čuli što je upravo rečeno: ‘Županija polaže vijenac i Grad Okučani’. Pazite to, ‘Grad Okučani’!? Gdje vam je Nova Gradiška već godinama? Gdje je polaganje vijenca izaslanstva Grada Nova Gradiška? Već pet godina nas zanemarujete! Ne znam zbog čega svi o tome šute. Iz Grada Nova Gradiška kretale su akcije. Grad je bio nositelj svega, a niti jedne godine nema ga u protokolu! Mislim da je to sramota!”, rekao je.

 

Stjepan Šugić branio je ovu predstavku ispred Organizacijskog odbora: “Ovo je samo prijedlog. Sutra, koliko sam dobio informaciju, oko 13,00 sati dolazi kopnena vojska koja će još usklađivati program. Znamo već kako to ide, nije nam ovo prva obljetnica. Svake godine, do zadnjeg, program se mijenja”.

 

Željko Bura, također član Organizacijskog odbora, dodao je kako promijeniti taj propust: “Mi kao Odbor možemo donijeti zaključak i poslati ga, kako bi se taj protokol promijenio. Također, već više godina obraćamo pozornost zašto predstavnici udruga poginulih hrvatskih branitelja, udovice i roditelji polažu ‘n-ti’ vijenac. Prvo se izredaju sve ‘budže’, pa tek onda oni dođu na red”.

 

 

Predsjednik Odbora Adam Tomičić također je revoltirano reagirao na stavljanje Okučana ispred Grada Nova Gradiška i njezinih postrojbi vojske i policije koje su nosile akciju: “Grad Nova Gradiška je jedan veliki nositelj u Domovinskom ratu, zajedno sa 121. brigadom i policijom. ‘Izaslanstvo Brodsko-posavske županije i Grada Okučani’, osobito ovaj drugi dio – to je po meni uvreda. Prvo, Okučani nisu grad. To je selo. Još nisu proglašeni gradom. Drugo, Okučani ne mogu nikako biti ispred Nove Gradiške jer sve je krenulo iz ovog smjera. S ponosom ističem da je s istočnog dijela u Okučane prva ušla 121. brigada, odnosno dio njene 1. bojne. Ne damo da netko zanemari Novu Gradišku i njene ratne postrojbe jer netko bi mogao danas-sutra reći ‘Okučani su oslobodili sami sebe'”.

 

Tomičić je predložio i dopis upućen Ministarstvu obrane: “Trebalo bi sročiti jedan kratki dopis, poslati ga u Ministarstvo obrane i dati na znanje da nitko nema pravo podcjenjivati Novu Gradišku i one postrojbe koje su ušle u Okučane iz smjera Nove Gradiške. Mi nismo ti koji odlučujemo o protokolu ‘Bljeska’, ali moramo se izboriti za naše. S ponosom, u rangu svih najboljih postrojbi, i 121. brigada je bila ta koja je odradila svoj dio zadaće. U protokolu, uz izaslanstvo naše županije, uvijek bi trebao stajati Grad Nova Gradiška. To znači puno ovom gradu i cijeloj bivšoj Općini Nova Gradiška”.

 

Vjekoslava Karešin u ime Udruge udovica poginulih branitelja upozorila je na poziciju Udruge prema protokolu, što je prethodno načeo Željko Bura: “U protokolu smo stavljeni na zadnje mjesto. Iduće godine nas neće ni biti. Mi ti trebali prvi polagati. Neka se to prenese i kada se vijenci polažu u Novoj Gradiški. Svi smo agilni i ažurni uputiti kritike kad to netko drugi organizira. Sad prvi put upućujem kritiku – nikada obitelji poginulih u Novoj Gradiški nisu prve položile vijenac”.

Autor: Zorislav Knežević

Komentari