Danas se širom Hrvatske, ali i dijaspore slavi prvi Dan zajedništva, ponosa i sreće! Prisjetimo se, 16. srpnja 2018. godine Hrvatska je bila jedna od najponosnijih i najsretnijih zemalja na svijetu, kada je organiziran jedinstven, emotivni, spontani doček Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji u Zagrebu, a koji se narednih dana nastavio u drugim gradovima.

Dan zajedništva, ponosa i sreće dan je kojim obilježavamo obljetnicu tog velikog slavlja, a koji bi nakon ovogodišnjeg obilježavanja trebao postati tradicionalan.

Inicijativa za njegovo obilježavanje krenula je od izbornika Zlatka Dalića i producenta agencije Organizatori bez granica, Aleksandra Kovačevića, i to iz Grada heroja – Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, a uz Vukovar, danas, 16. srpnja, proslava Dana zajedništva, ponosa i sreće održat će se i u Iloku, Đakovu, Nijemcima, Bjelovaru, Sinju, Ogulinu, Rijeci, Dubrovniku, Zadru i brojnim drugim gradovima.

Iako Nova Gradiška nije na spomenutom popisu, itekako smo slavili i feštali tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva.

Kad se male ruke slože, kad milijuni srca kucaju kao jedno, kad svi plamte ne bi li se zapalila velika vatra, ne bi li se napisala povijest – 11. srpanj 2018. datum je o kojem će slušati i čitati generacije i generacije poslije nas. Datum je to koji je promijenio modernu povijest sporta. Datum je to koji je u trenucima krize ujedinio Hrvatsku, ujedinio Novu Gradišku, a današnji dan 16. srpanj –  trenutak kada je Hrvatska bila najsretnija zemlja na svijetu, dočekala je svoje Vatrene! 

Hrvatska nogometna reprezentacija je u polufinalnoj utakmici Svjetskog nogometnog prvenstva još jednom pokazala da je sposobna nadmašiti sve svjetske nogometne velesile i time izborila, po prvi puta u povijesti hrvatskoga nogometa, finale najprestižnijeg svjetskog natjecanja.

Osim do sad neviđenog sportskog uspjeha, reprezentaciji Vatrenima pošlo je za rukom ujediniti Hrvatsku, od Dubrovnika do Iloka, svaki kutak Lijepe naše u tom periodu je disao i ostajao bez daha zbog njih. Svaki Hrvat u inozemstvu ponosio se svojim korijenima. Svaki Novogradiščanin dičio se svojim gradom, svojom zemljom.

Kako stihovi Connect-a i Zaprešić boys-a kažu: “svi jedni uz druge, kad se igra nema tuge”, bilo je na ulicama Gradiške Nove.

Možda su Francuzi podigli pobjednički pehar Mundijala 2018, ali pobjednici za nas, zasigurno su naši Vatreni.

Hvala Vatreni što ste nam priuštili mjesec dana ponosa i slave koji će trajati zauvijek. Hvala Novogradiščani, ljudi sa srcima do zvijezda i nazad što ste bodrili Vatrene! Hrvatska je iznad svih!

 

 

Komentari
Prethodni članakAko ti se žuri u banku onda parkiraš ovako…
Sljedeći članakStatistika ”govori”: Gotovo 1250 nezaposlenih manje