Na blagdan Velike Gospe u Gornjim Bogićevcima obilježena je 23. obljetnica početka ratnih djelovanja na zapadnom dijelu Brodsko-posavske županije. Organizator je i ovoga puta bila Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, ogranak Gornji Bogićevci.

Osim hrvatskih branitelja i članova obitelji poginulih u Domovinskom ratu, nazočni su bili i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i predstavnici Općine Gornji Bogićevci. Gornji Bogićevci su dali 19 života tijekom Domovinskog rata, ali boli i činjenica što je svake godine odaziv branitelja i članova obitelji poginulih na ovu obljetnicu vrlo slab, ističe predsjednik spomenute udruge Antun Zdunić

U spomen na poginule hrvatske branitelje položeni su vijenci i zapaljene svijeće na svim spomen obilježjima u Općini Gornji Bogićevci, odnosno u naseljima Trnava, Gornji Bogićevci, Dubovac i Kosovac. Sjećanja na te dane iz Domovinskog rata nikad nisu izblijedila, potvđuje i Zdunić.

“Bilo je lijepih noći, hladnih noći, suza, bile su to neke situacije koje su nam bile nezamislive”, prisjeća se Zdunić. 

U zadnje vrijeme se vrši i pritisak na hrvatske branitelje, pozivaju ih na informativne razgovore na koje je pozvan i Zdunić.

“Mislim da smo ipak bili neka organizirana vojska, nismo bili samostalni i netko bi trebao od vrha krenuti i stati u obranu hrvatskih branitelja”, napominje.

 

Pukovnik Adam Tomičić, predsjednik Odbora za obljetnice 121. brigade HV i ove godine se požalio na mali odaziv na obljetnicu, pogotovo branitelja i obitelji poginulih:

“Da sam stanovnik ovog mjesta bio bih ponosan. Ovo mjesto je bilo prvo na udaru s 2 korpusa, Banjalučkim i Bjelovarskim. Ovo je ponos obrane ove Županije, ponos obrane Hrvatske. 

 

Nakon što su položeni vijenci za spomenutim spomen obilježjima, isto je to učinjeno i na spomen ploči kod stadiona Nogometnog kluba “Sloboda” gdje je upriličeno i prigodno druženje.

Autor: Nikola Knežević

 

Komentari
Prethodni članakSmotra folklora “Rokovo u Vrbju” (photo)
Sljedeći članakOva časna sestra nije po volji moćnicima jer je ljevičarka