Punih 27 godina, što je već respektabilan staž, Cerničani čuvaju kulturnu baštinu i tradiciju svoga, ali i slavonskog kraja, kroz jedinstvene gastro-turističke manifestacije.

Ako itko zna kako ljubav najbolje ide kroz želudac, onda su to zasigurno Slavonci, ali i Cerničani. Nakon prošlotjednih Dana cerničkog portugisca za što su se pobrinuli članovi Udruge vinogradara i voćara, za manifestaciju koja će uslijediti i  ponuditi nešto konkretnije gastro blago, bit će zaduženi članovi Hrvatskog pjevačkog društva Tomislav, koji su se, osim u pjevanju, dokazali i kao vrsni majstori za  slavonsko kolinje.

Cernički krmokolj ove će se godine dogoditi iduću subotu, 27.listopada u dvorištu Slavinog doma, a kao i prethodnih godina, pripremne radnje u kojima će sudjelovati 30-ak članova društva, krenut će i nekoliko dana ranije.

Prošle godine, od tri svinje teške po 150 kilograma, Cerničani su proizveli 180 kg kobasica, 40 kilograma krvavica, te 400 sarmi, o čemu je pisao i Večernji list. Bilo je te godine i rekordera, među kojima se istakla kobasica od 30 metara.

I ovogodišnji Cernički krmokolj ponudit će još jednu posebnost Cernika, sada već i nadaleko poznate, ćuptete koji se spremaju samo u Cerniku i nigdje drugdje. Domaćini će se pobrinuti i za prateći dio fešte, jer bez dobre glazbe, tamburice i pjesme, nema ni uživanja u slavonskim specijalitetima, kaže predsjednik HPD Tomislav, Đuro Vuk.

Iako je ranijih godina među slavonskim seljacima zavladao strah od Europe pri spomenu na običaj kolinja, na svu sreću i Europa zna kako je riječ o jedinstvenom načinu čuvanja i pripremanja mesa, koje, uz pametni marketing, može postati i naš izvozni adut. Važno je samo voditi računa o strogim higijenski ispravnim uvjetima, te zdravom mesu, a onda će i Europljani uživati i umjesto pomodnih vegetarijanskih menija, za dobar ručak izabrati slavonske proizvode.

Cerničanima možete pomoći u pripremama, a možete samo biti gosti, pa doći na gotovo. Cijena cjelovečernjeg druženja, uživanja u obilju hrane i pića je simboličnih 100 kuna, a zabavu ćete, kako to uvijek bude u Cerniku, sigurno zapamtiti.

Na vrijeme smo vam javili, pa nema isprike za nedolazak.( a, domaćice te subote neće morati brinuti ni o obiteljskom ručku ni o večeri ).

Vidimo se za stolom u Cerniku, 27.listopada na 28. Cerničkom krmokolju!

 

Komentari
Prethodni članakZaboravite klikanje, ima nešto i u dobrom, starom listanju…
Sljedeći članakOna i On – hoćemo li ikada postati svjesni svojih različitosti?