NOVI Zakon o radu (ZOR), čiji je nacrt prijedloga jučer dostavljen socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima, predviđa niz značajnih promjena na tržištu rada, a posebno su zanimljive odredbe o uvjetima rada na izdvojenom mjestu ili na daljinu, piše Jutarnji list.

Rad na daljinu, koji se masovno koristi od početka pandemije, bio je i glavni razlog za donošenje novog zakona, navodi dnevnik.

Njime će se ograničiti i sklapanje ugovora na određeno te skratiti otkazni rok na sedam dana ako radnik dobije otkaz zbog “skrivljenog ponašanja”. Također, u slučaju izvanrednog otkaza kojeg daje poslodavac zbog teške povrede radnih obveza, uvodi se mogućnost privremenog udaljenja radnika s posla, ali uz priznavanje svih prava iz radnog odnosa.

Radni odnos, po prijedlogu novog zakona, o kojem će radna skupina raspravljati sljedeći tjedan, neće automatski prestajati s navršenih 65 godina i 15 godina staža, kao što je to sada, no ako radnik koji ima uvjete za starosnu mirovinu dobije otkaz, neće imati pravo na otpremninu.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca nisu ništa komentirali oko nacrta prijedloga ZOR-a, a u sindikatima se čuje da su predviđena ograničenja zapošljavanja na određeno kozmetičke prirode te da su oni predlagali neke efikasnije mjere koje bi, smatraju, tu previše raširenu praksu efikasnije suzbile. Više pročitajte ovdje.

Foto:Ilustracija

Komentari
Prethodni članakNK SLOGA u novu sezonu ide s EMPWR garniturom dresova i lopti!
Sljedeći članakVrbje: Predavanje za mlade poljoprivrednike i mala gospodarstva