Pada li sanacija bolnica na teret građana ? Dana 26. veljače 2013. na dnevni red skupštine Brodsko-posavske županije dolazi Zakon o sanaciji javnih ustanova(http://www.zakon.hr/z/550/Zakon-o-sanaciji-javnih-ustanova) Budući da u ovom trenutku nismo vijećnici predstavit ćemo naše stavove na ovaj način.

Pada  li sanacija bolnica na teret građana ?

Dana 26. veljače 2013. na  dnevni red skupštine Brodsko-posavske županije  dolazi Zakon o sanaciji javnih ustanova(http://www.zakon.hr/z/550/Zakon-o-sanaciji-javnih-ustanova) Budući da u ovom trenutku nismo vijećnici predstavit ćemo naše stavove na ovaj način.
 

Imamo, dakle, situaciju da su, s jedne strane Županije – osnivači i vlasnici bolnica – koja ne može utjecati ni na što, a, s druge strane je HZZO koji određuje limite bolnicama i svaki mjesec ih smanjuje, a ujedno je i najveći dužnik, te ministre koji potpisuju kolektivne ugovore i stvaraju obveze. I sada najveći dužnici vrše sanaciju.

Problem postoji od 1.7.1996.  kada je na snazi ovakav sustav financiranja zdravstvenih ustanova odnosno bolnica. U ovom trenutku u većini bolnica po kolektivnim ugovorima podmiruje se od 75 do 85 % troškova. Te ugovore, znači obveze, nisu potpisali vlasnici bolnica, županije, nego netko drugi.
Budući da su županije osnivači bolnica, a iz proračuna se dobija većina sredstava koja se redovito smanjuju, pitanje je zašto su svi župani o tome šutjeli sve ovo vrijeme. Županija je sada otprilike kao vlasnici stana koji se griju na sustav toplana i ne mogu utjecati ni na što.
Dok je HDZ bio na vlasti o tome se šutjelo.
Sad kad su na vlasti iz SDP-a,  njihovi župani šute i prihvaćaju takve odluke.

Bolnice postaju umjetnici u preživljavanju. Prvo izvršavaju ono što moraju po kolektivnom ugovoru, a specijalizacije, plaćanje lijekova vele-drogerijama, režija (struja, plin, voda…) odgađaju se. Nećemo pričati o toalet papiru i ostalim štednjama. Jednostavno su morali štedjeti na svemu.
Vele-drogerije su obustavljale isporuke lijekova, jer su bolnice bile toliko dužne da su i njihovo poslovanje ugrožavale.
Po Zakonu o ustanovama za gubitke odgovara vlasnik koji ne utječe na prihode, ali ni na rashode. Ima samo odgovornost, ali probleme ne rješava nego ih i dalje stavlja pod tepih. Dugovi su svake godine sve veći..
Dug u zdravstvu je narastao na preko 5 000 000 000,00 kuna.
Sada se donosi Zakon o sanaciji zdravstvenih ustanova gdje članak 3, stavak 2
 podstavak 4  traži  ” izjavu osnivača kojom se osnivač odriče svih osnivačkih prava tijekom provedbe sanacije i dvije godine nakon dana stupanja na snagu odluke o završetku sanacije”
Postaje samo dvije mogućnosti:
A)    Da županija digne kredit i sama plati dugove;
B)    Plati država i bude ona ta koja će organizirati za vrijeme sanacije   upravljanje bolnicama i još dvije godine iza toga.

Budući da je u proračunu za ovu godinu za sanaciju predviđeno samo 1 100 000 000,00 kuna, uštede će se morati raditi i na druge načine.
Lako se može dogoditi da se racionalizacijom Županijske bolnice pretvore u Opće bolnice koje neće imati sve odjele,  pa će, na primjer, pacijenti ortopedu  ići u Osijek, ili psihijatru u Požegu ili neko drugo mjesto, za što neće imati naknadu troškova.

Znači reforma zdravstva ide na teret građana.

I županijska skupština BP županije stavljena je pred gotov čin. Laburisti su u Saboru predložili amandmane  na zakon još 29. studenog 2012. ( možete ih naći www.laburisti.com – klub zastupnika – dokumenti- amandmani)  koje niti Kukuriku koalicija, a niti HDZ nisu željeli podržati, a dali bi našim bolnicama ipak kakvu takvu nadu za bolje sutra i autonomiju županija.

Ovo je problem sustava i ništa ne garantira da će poslije sanacije biti bolje, jer sanaciju radi država, a najveći dužnik bolnicama je HZZO.

Neka vlast preuzme odgovornost i našim građanima kaže istinu.

Autor: Radiong

Komentari
Prethodni članakRK “Slavonka” u pripremama odigrala s Požegom 27:27
Sljedeći članakNastavljeni radovi na želj. pruzi na dionici Okučani – Novska (photo)