Kako napreduju sigurnosni programi i alati mnogih obavještajnih i sigurnosnih službi u suzbijanjun cyber napada tako i hakeri paralelno unaprijeđuju svoje, i obrnuto. Ovaj put su navodno upali u sustav američke Središnje sigurnosne agencije NSA i iskoristili alate njihove. 

Globalni kibernetički napad koji je u petak pogodio više od 200 tisuća žrtava u preko 150 zemalja, samo je početak. Sigurnosni stručnjaci upozoravaju da je novi napad neminovan i da bi mogao biti nezaustavljiv, a predviđaju da bi do novog napada tog tipa moglo doći već sutra. U ovom slučaju radilo se o ucjenjivačkom softveru od kojega se moguće zaštititi. Donosimo i kako.
Denis Periša informatički stručnjak koji godinama surađuje s policijom pojasnio nam je da je kibernetički napad u petak zapravo klasičan Ransomware s kojim su se informatičari više puta susreli u Hrvatskoj, no ovaj put je koristio alate koje je navodno napravila američka NSA. Koristi njihove propuste u računalima da pristupi tim računalim i uz to se širi kao virus. Virus kriptira podatke koji postaju potpuno nedostupni korisniku i traže uplatu od 300 do 600 dolara u Bitcoinima. Najlakše mete napada su javni sektori, ali i tvrtke sa starim Windowsima. Budući da sigurnosni stručnjaci najavljuju nove Ransomware napade, pa čak i već sutra, Periša nam je otkrio kako trebamo zaštititi svoja računala od ovog tipa ucjenjivačkog softvera.

“Ako otvarite nekakve priloge u mailovam možete se zaraziti, ali i zaraziti računalo do vas. Najbolje bi bilo zakrpati Windowse”, istaknuo je Periša.Zakrpati, odnosno ažurirati Windowse nije kompliciran proces, jer kako Periša kaže, operativni sustav je izbacio te podrške za sva Windows računala. U ovom slučaju se ne smijete osloniti samo na antiviruse, koji kaskaju u ovom tipu zaštite pogotovo jer se radi o direktnom propustu Windowsa. Pojasnio nam je i kako obaviti ažuriranje, ako imate nove ili starije Windowse.

“Većina Windowsa za 7.,8. i 10. sami vam nameću update, pojavit će vam se u kutu da ažurirate svoj sustav. Kad kliknete sve će se zakrpe skinuti i propust će biti riješen.Za starije morate otići u Control panle, ako je na hrvatskom jeziku to je opcija ‘ažuriranje sustava‘, poklikate sve nove updatove koji su iz Microsofta pripremili i to je to”, objašnjava informatički stručnjak Denis Periša.Što se tiče društvenih mreža i konkretno Facebooka, Periša kaže izbjegavajte klikanje na igrice ili linkove poput ‘provjerite tko vam je gledao profil‘, a objasnio je i kako zaštititi mobilne uređaje.
“Ne otvarati nikakve sumnjive poruke, oni šalju kao da se radi o poslovima, nekakve financijske letke. Dakle nikakve sumnjive mailove ne otvarati. Na mobitelima je dovoljna zaštita za androide, ako je andorid updatan do kraja zavisi od providera na kojem ste”, kazao je Periša.

Komentari
Prethodni članakNove hrvatske riječi su istovrijednik, podzemnica i zaslonik!
Sljedeći članakOdigrano je 4. Kolo Gradske kuglačke lige