U vrijeme početka i završetka nastave policija će svakog dana u mjesecu rujnu posebno pojačano operativno-preventivno pokrivati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole. To se posebno odnosi na pojačane mjere prema nediscipliniranim vozačima, onima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu, sankcioniranje nepropisno parkiranih i zaustavljenih vozila u zonama škola, kao i na pojačanu kontrolu brzine kretanja vozila na prometnicama u zonama škole.

Kao i predhodnih godina tako i ove, početkom nove školske godine 20013./2014. policija će od 2. rujna provoditi preventivno represivne aktivnosti u sklopu Akcije Poštujte naše znakove. Ova akcija se kontinuirano provodi od 1995. godine s ciljem da se privuče pozornost javnosti, posebice sudionika u prometu na sudjelovanje djece u prometu, a posebno djece koja po prvi puta kreću u školu i koja će se samostalno kretati u prometu. U prilog ovoj akciji ide i to da se broj smrtno stradale i ozlijeđene djece smanjio od kako se počelo s provođenjem ove akcije.

 
Policija je u vezano za provođenje ove akcije tijekom mjeseca kolovoza provela određene aktivnosti i zajedno sa predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne samouprave nadležnim za promet, te poduzećima nadležnim za održavanje prometnica izvršila pregled prometnica i prometne signalizacije u blizini škola, te je zahtijevala otklanjanje uočenih nedostataka.
Zbog činjenice da prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanja prometne kulture općenito, policijski službenici će tijekom mjeseca rujna  održati predavanja i razgovore u svim prvim razredima osnovnih škola s ciljem upoznavanja djece sa temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, prisustvovati će i prvom roditeljskom sastanku u školama kako bi roditeljima ukazali na najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.

 

Roditelji stoga trebaju i sami svojim osobnim primjerom pokazati kako se pravilno ponašati u prometu, a ne lošim primjerima i nepoštivanjem prometnih propisa kod djece stvarati loše navike  jer time ugrožavaju i njihovu sigurnost pri sudjelovanju u prometu.

 

S toga apeliramo na sve vozače i sudionike u prometu na povećan oprez i maksimalnu pozornost u prometu, poštivanje prometnih propisa, posebno brzine kretanja na prometnicama, a naročito u zonama škola i blizini pješačkih prijelaza jer su djeca (prvašići) koji po prvi puta sudjeluju u prometu zbog nižeg rasta teže uočljiva u prometu, zbog zaigranosti često reagiraju impulzivno i nenadano  i nemaju još u potpunosti razvijen osjećaj za procjenu opasnosti.

Roditeljima savjetujemo da pokažu svojoj djeci najsigurniji put do škole, da ih osobno dovedu i dođu po njih po povratku iz škole. A ako djecu dovoze vozilima, da svojim primjerom ukažu na uzorito ponašanje u prometu (propisane brzine, parkiranje i sl.), no i da na isto tako propisan način vežu svoju djecu kada ih prevoze u vozilima.

Autor: PU brodsko-posavska

Komentari
Prethodni članakNG ljeto – pozitiva…
Sljedeći članakSeoske igre u Gornjim Bogićevcima (photo)