Koliko god često policija upozoravala, a mediji njihove apele prenosili građani i dalje lako nasjedaju na raznorazne prevare zbog kojih ostaju bez imovine.

Posljednji slučaj bilježe djelatnici Policijske uprave požeško-slavonske kojima je 68-godišnji Požežanin prijavio kako je pokraden za više tisuća eura.

Sve je počelo u siječnju, kada mu se na njegov e-mail javila nepoznata osoba. – Ponudili su mi dobru zaradu ukoliko uložim u njihov fond, pa sam uplatio početni ulog od 250 eura. – ispričao je 68-godišnjak požeškoj policiji. 

No, nažalost, priča tu ne završava. Nakon uplate, dobio je telefonski poziv nepoznate osoba koja ga je uspjela nagovoriti da uplati dodatnih četiri tisuće eura. “Tom prilikom 68-godišnjak je dobio i mogućnost praćenja stanja na računu, koje je u jednom trenutku dosegao iznos od šest tisuća eura.”, pojasnili su u PU požeško-slavonskoj. Vjerojatno je i to bio razlog zbog kojeg ovaj muškarac nije sumnjao kako će postati novom žrtvom prevaranata. A da je to tako shvatio je već u svibnju kada je iznos sa šest tisuća eura pao na nulu. “Kako bi stvorili privid poštenja na račun su mu vratili 100 eura nakon čega mu se nepoznate osobe više ne javljaju te se on smatra prevarenim. Policijski službenici tragaju za nepoznatim počiniteljem protiv kojeg slijedi kaznena prijava.”, pojasnili su djelatnici policije.

Hoće li u ovom slučaju prevaranti biti pronađeni i sankcionirani, a 68-godišnjak doći do svojih uloženih 4150 eura, pokazat će vrijeme. Ono što je sigurno je da je njegov primjer još jedno upozorenje svima da ne na sjedaju na ponude brze i jednostavne zarade, posebice kada to od njih zahtijeva davanje osobnih podataka i uplatu vlastitih sredstava.

“Upozoravamo građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi sami postali žrtve ili nesvjesno sudjelovali u počinjenju kaznenih djela. Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac, iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.”, novi je apel policije koji bi svi trebali shvatiti ozbiljno ne žele li sutra postati žrtvom.

Izvor: SBplus
Foto: Ilustracija 

Komentari
Prethodni članakDragi naši „penzići” neka vam je sretan vaš dan!
Sljedeći članakStožer CZ BPŽ: Četiri nove pozitivne osobe u županiji