O revitalizaciji Brodsko-posavske županije i grada Slavonskog Broda i zagađenju zraka

Slavonski Brod, 22. Prosinca 2016. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u pratnji ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića i suradnika posjetio je danas Brodsko-posavsku županiju gdje je, u Velikoj vijećnici Županijske uprave održao tri radna sastanka. Prvom su, uz premijera i njegove suradnike nazočili i predstavnici Brodsko-posavske županije: župan Danijel Marušić, predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić, te pročelnici Stjepan Bošnjaković, Ivan Lukić, Miroslav Jarić i Željko Burazović. Na prvom sastanku bilo je riječi o revitalizaciji gospodarstva Slavonije u cjelini, ali i o konkretnim projektima koje će Vlada RH u narednom periodu pratiti i podupirati na području naše županije. Pri tom su posebno istaknuti Luka Brod, Đuro Đaković, te izgradnja Istočne vezne ceste. Župan Marušić kazao je kako je ovaj sastanak nastavak velikog sastanaka koji je premijer nedavno održao sa svim ministrima, svim hrvatskim županima, te udrugama općina i gradova. „Sve ovo nas ohrabruje da ćemo zajedno ići u istom smjeru, a to je razvitak svih naših općina, županija i gradova pa i Hrvatske u cijelosti.” –rekao je župan Marušić.

Na drugom sastanku premijer se susreo s gradonačelnikom Slavonskog Broda Mirkom Dusparom, predsjednikom Gradskog vijeća Robertom Lujićem i njihovim suradnicima, a tema je bila ista kao i na prethodnom uz fokus na projekte koje provodi ili planira provoditi Grad Slavonski Brod.

Uza sve pozitivne dojmove koji su sudionici ponijeli sa susreta s Premijerom, najvažnija tema ipak je bilo zagađenje zraka u Slavonskom Brodu. Tim povodom premijer Plenković održao je sastanak s predstavnicima Županije, Grada Slavonskog Broda te predstavnicima Građanske inicijative „Brođani za Brod”. Još jednom je potvrđeno kako je problem zagađenja zraka od strane bosanskobrodske Rafinerije složen i neće se moći riješiti bez intervencije s državne razine. Premijer je istaknuo kako je za pojedine načine rješavanja problema već prekasno, no isto tako dodao je kako još uvijek postoji nekoliko razina djelovanja. Jedan od načina je putem bilateralne suradnje, no može se djelovati izravno prema vlasniku ili problem rješavati na europskoj razini putem EU komisije. Politička volja postoji, a postoje i pravni mehanizmi, rekao je premijer Plenković, da Rafinerija podigne svoje standarde poštujući ekološke norme, jer je u ovom slučaju ugroženo zdravlje građana s obje strane rijeke Save.

„Osobno ću problem i dalje emancipirati i u Europskoj komisiji, kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, posebno kroz one instrumente koje se odnose na poglavlje zaštite okoliša između EU i BIH, izravnim razgovorima s vlasnicima rafinerije Brod i našim internim mogućnostima komunikacije s Plinacrom, s Janafom, sa svim akterima koji mogu pomoći”-rekao je premijer Plenković predstavnicima medija.

Izvor: bpz.hr

Komentari
Prethodni članakBožićna čarolija učenika Glazbene škole / photo
Sljedeći članakBožićna ponuda u našem gradu / Foto