Dana 21.kolovoza ( utorak ) predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Zoran Milanović i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina posjetili su, kako smo izvijestili, neka od ,slavonskih ,sušom pogođenih, mjesta. U okviru posjeta, predsjednik Vlade i ministar poljoprivrede posjetili su voćnjake “Impuls commercea” u Trnjanima, u općini Garčin. Zbog nepozivanja, susretu s premijerom i ministrom poljoprivrede nije nazočio župan Brodsko posavski Danijel Marušić, o čemu se poslije očitovao i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske. Tekst reagiranja prenosimo u cijelosti

” Poštovani gospodine predsjedniče Vlade RH,

pozdravljajući odluku predsjednika Vlade i ministra poljoprivrede da osobno posjete sušom pogođena područja Slavonije i tako se upoznaju s aktualnim činjeničnim stanjem, ujedno izražavam žaljenje što kao župan Brodsko posavske županije nisam obaviješten, niti uvršten u program posjete, imajući u vidu da se jedna od lokacija, Općina Garčin, nalazi u našoj županiji.

 

Odlukom župana od 13.kolovoza ove godine proglašeno je stanje elementarne nepogode na poljoprivrednim usjevima proljetne sjetve, krmnim kulturama i povrću, te višegodišnjim nasadima izazavane sušom na cijelom području županije, stoga držim da sam kao čelnik ove županije i osoba koja uviđa i aktivno sudjeluje u rješavanju problema koji je pogađaju, trebao biti službeno obaviješten o Vašem posjetu, a ne o tome saznati naknadno iz medija. Problem suše i ostalih elementarnih nepogoda veliki su problem za našu, pretežno poljorpivredno orijentiranu županiju, zbog čega velike napore ulažemo u njihovu prevenciju, ali i sanaciju nastalih šteta. Kako sam informiran putem medija i internetske stranice Vlade, glavni povod vašeg posjeta programom predviđenih lokacija,  bila je ovogodišnja suša, pa je moje žaljenje time veće, što se s Vama nisam imao prigode i osobno susresti, jer bih o ovoj probelmatici imao štošta za reći.

 

Kao župan, ali i osobno,  poštujem i cijenim svakog demokratski izabranog premijera, neovisno o stranačkoj pripadnosti i često naglašavam da u konstruktivnom dijalogu treba pokušati iznalaziti najbolja rješenja za opći interes i ne opterećivati se usko stranačkim bojama. Suša koja je pogodila Slavoniju i slavonske, radišne i strpljive seljake i njihove obitelji, složit ćemo se, nije problem ove ili one stranačke opcije, već je naš zajednički problem kojeg želimo ublažiti na najbezbolniji način.

 

Imajući u vidu sve gore rečeno, još jednom naglašavam da sam iznenađen i razočaran ovakvom namjernom ili nenamjernom vrstom komunikacije, ali  sam siguran da ona neće biti prepreka našoj daljnjoj suradnji.

S osobitim poštovanjem, u potpisu,

župan Brodsko posavske županije, Danijel Marušić

Komentari
Prethodni članakSerdari na galopskom vrhu – čestitao im i predsjednik Ivo Josipović
Sljedeći članakSutra u Jutarnjem listu o tajnom sastanku SDP- ovaca u Novoj Gradiški