Predstavnik Osijek software city-a Bela Ikotić na poziv kolegice i novogradiške gradske vijećnice Marijane Škare Ivković, posjetio je Novu Gradišku, novogradiški Industrijski park, te novogradišku Gimnaziju i Elektrotehničku i ekonomsku školu ne bi li žiteljima našega grada predstavio upravo taj osječki softverski grad, tko ga sve čini i čime se točno bavi te u mladima pobudio želju za poduzetništvom i inovacijama.

 -“Osijek software city zapravo je organizacija koja je svojevrstan brend u koji je uključeno preko 40 informatičkih tvrtki, poduzetnički inkubator i grad Osijek. To je zapravo jedan zajednički nazivnik svega onoga što mi radimo u Osijeku. Najviše se bavimo razvojem novih smjerova, edukacijom fakulteta i studenata, srednjoškolaca, osnovnoškolaca i njihovih profesora. Cilj nam je podizanje kvalitete znanja i rada, te podizanje kvalitete samih zaposlenika i tvrtki”- kazuje Ikotić 

Osijek, osim Software city-a, poznato je da ima i razvijeni poduzetnički inkubator, na tragu BIOS-a ide i Nova Gradiška sa svojim CEKOM-projektom u Industrijskom parku koji je obišao i situaciju sagledao i sam Ikotić. I dok neki tvrde kako novogradiškom Industrijskom parku nedostaje potencijala, tvrtki i tvornica, Ikotić smatra da je Industrijski park na dobrom putu postati dostatnom industrijskom mekom, što će doprinijeti i radu i razvitku novogradiškog inkubatora

-“Svaki puta kada krenete u neki posao nailazite na nešto što su nazovimo problemi ili nedostaci. Ako gledate uvijek na nedostatke nećete zapravo nikada ništa ni napraviti, tako da morate stvarati potrebe, inkubatori su odlična stvar. Inkubator u Osijeku kad je krenuo imao je svega 8 tvrtki, isto se moglo i za njega reći da ima svoje neke nedostatke, da nema dovoljno tvrtki, u to vrijeme samo se jedna tvrtka bavila dizajnom web stranica što u današnje vrijeme ne smatramo nekom pretjeranom IT tehnologijom, ali kroz godine naš inkubator je rastao tako da vjerujem da će i ovaj inkubator rasti kroz aktivnosti i ponajprije kroz ono što mi konstantno propagiramo, a to je volja za promjenom i želja za radom i poduzetništvom”- izjavio je Ikotić uz poruku da su svi počeci teški, no treba biti ustrajan i motiviran. 

Kako na mladima svijet ostaje, upravo u novogradiškim srednjoškolcima, učenicima Gimnazije i Elektrotehničke i ekonomske škole Ikotić je kroz svoje predavanje htio probuditi želju za poduzetništvom i inovacijama, prezentirao je svoj rad, početke, nedaće na koje je nailazio, uspone i padove, kreativne ideje i bio otvoren za pitanja koja su mu većinom pripremili srednjoškolci ETEŠ-a. 

-“Ja za takva predavanja uvijek volim koristiti jedan nazivnik i reći da je to “fora”. Iskreno nisam ni ja u srednjoj školi znao što je točno poduzetništvo i osjećao pretjerano volju i želju za nečim ovoga tipa čime se trenutno bavim, ali život odradi neke svoje posebne stvari i onda završite u tome. To je bitno i recimo ono što mi nismo dobivali u srednjoj školi jest to nešto da vam netko kaže “gle ako ideš tim putem nići ćeš na potencijalne probleme, ali to ne znači da trebaš odustati”, tako da to našim mladima treba ostati u glavi i nakon srednje škole i nakon fakulteta. Treba znati i da čovjek nikad neće biti dovoljno zreo, ali nešto će ipak ostati u glavi da se može odvažiti na poduzetnički pothvat. Jako je bitno da onima kojima je bilo usmjereno predavanje nešto u glavi ostane, desetak ili pet posto ako se ostane vrtjeti u glavi sasvim je dovoljno da u nekom trenutku nešto započnete i nešto napravite od toga”- zadovoljan je bio reakcijama učenika Bela Ikotić.

Ono što je posebno zaintrigiralo učenike Elektrotehničke i ekonomske škole jest da je Bela Ikotić suvlasnik Agencije za razvoj igara u čemu bi se rado okušali i oni sami. 

-“Ja to ne bi čak ni nazvao da sam im dao primjer dobre prakse, nego primjer kako se nešto radi, zato što, kako mi to nazivamo u Osijeku sam razvoj igara jednako je sulud bilo da se radi u Osijeku ili Novoj Gradiški jer podrška za takve stvari je vrlo globalna i mi da bi napravili najbolje stvari zapravo bi trebali otići iz Hrvatske i raditi iz neke druge zemlje. Međutim upravo taj inat koji se razvija snagom volje za ostankom pokušavam prenijeti na mlađe generacije kako bi se odvažili u svojoj sredini poduzeti nešto. Želim ukazati da ništa nije dovoljno suludo za pokušati, pokušaj ne garantira uspjeh, ali garantira iskustvo i dokaz je volje”- poručuje Ikotić

Bela Ikotić će svakako ponovno doći u Novu Gradišku ,kazao je, no u slučaju dodatnog interesa naši srednjoškolci ga uvijek mogu posjetiti na edukacijama u Osijeku, ondje su, poručuje za kraj, uvijek dobrodošli, a više informacija o edukacijama, predavanjima i seminarima može se pronaći na web stranicama OSC-a.

 

Komentari
Prethodni članakU Domu kulture otvorena izložba “Mapiranje nutrine”
Sljedeći članakKino Nova Gradiška: Sutra projekcija filma ”Moj dida je pao s Marsa”