Dan antifašističke borbe je državni blagdan u Republici Hrvatskoj koji se slavi 22. lipnja. Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi. Od stjecanja hrvatske neovisnosti ovaj se dan obilježava kao Dan antifašističke borbe.

U povodu Dana antifašističke borbe delegacija Grada Nova Gradiška, gradski vijećnici položili su danas vijence i odali počast poginulima u Domovinskom ratu i svima onima koji su omogućili stvaranje samostalne i neovisne Republike Hrvatske.

-” Antifašizam je temelj EU, temelj hrvatske demokracije. Više od 200 tisuća Hrvata je sudjelovalo u oslobođenju od nacizma u bivšoj državi. Hvala im i slava jer to su ljudi koji su zaslužni za demokraciju koju danas baštinimo, a i danas ne bi bili u ovim granicama. Te nas stvari obvezuju, slava onima koji su život dali za Hrvatsku,” – rekao je potpredsjednik Gradskog vijeća Marijan Radić i dodao kako se nada da će se do kraja mandata sagraditi adekvatan spomenik kako bi se na dostojan način odao pijetet žrtvama.

Komentari
Prethodni članakDan je antifašističke borbe
Sljedeći članakU novogradiškom kinu horor Crni telefon