U prostorima Doma kulture u Novoj Gradiški upriličena je promocija knjiga Mirjane Smažil-Pejaković, zbirke pjesama “Pet kvadrata na oblaku” i romana za malu i veliku djecu i za one koji se tako osjećaju “Mačak stihotvorac”.

Promociju je organizirao ogranak Matice Hrvatske u Novoj Gradiški, a osim same autorice knjige je predstavio i književnik Stijepo Mijović-Kočan.

“Ako vas ijedan pasus iz ovog romana uspije odmaknuti od svakodnevnih briga i ako vas ijedna pjesma potakne na ponovno čitanje, moja zadaća je posve ispunjena. Načelno se opirem predstavljanjima knjiga, ali kada vas vidim ovdje u ovolikom broju, promijenit ću mišljenje”, rekla je autorica knjiga na kraju promocije.

Zbirka pjesama “Pet kvadrata na oblaku” sadrži 5 ciklusa i 101 pjesmu, dok je roman “Mačak stihotvorac” nastao samo u 14 dana i ima 16 poglavlja. Roman prati cijeli život jednog mačka, od osjetilnog života prije dolaska na svijet, bespomoćnosti prvih dana, strahova nakon majčinog dolaska, odrastanja, poznavanja ljudi kroz dobro i zlo, zaljubljivanja, do nestašluka, udovištva i starosti, što je sve slično ili gotovo jednako ljudskom životu.

“Djetinje sam radosna, pogotovo zbog ovih dviju knjiga, dok ih gledam i pišem, osjećam se smireno i uistinu izvan svakog zla. S ovim romanom, pjesmama i aforizmima zaokružila sam ono što sam htjela napraviti. To ne znači da neću ponovno pisati, ne bi to mogla ni kad bi htjela”, istaknula je.

Već ima materijala za nove zbirke pjesama, nastoji napisati dramu za jedno dječje kazalište. A kada će i hoće li neka nova knjiga biti tiskana, rekla je Smažil-Pejaković, to je sada postala sporedna stvar.

 

 

 

Komentari
Prethodni članakVinkovo uz kvalitetno vino Ozrena Kraljića (photo)
Sljedeći članakDruga pobjeda Novogradiščanki u 2014. godini