U organizaciji novogradiškog ogranka Matice hrvatske sinoć je predstavljena knjiga pjesama “Kozmolom” Gorana Gatalice. Ovaj matematičar i fizičar po vokaciji, Opću gimnaziju završio je u Davuraru, na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu diplomirao je za mag. edukacije, fizike i kemije i mag. kemije, nakon čega upisuje doktorski studij. Član je Društva hrvatskih književnika i Matice hrvatske.

Poeziju na standardnom književnom jeziku i kajkavskom dijaletku dosada je objavio u brojnim časopisima i izdanjima, a objavio je i dvije knjige pjesama: “Krucijalni test” i “Kozmolom”.

– Drago mi je što sam došao ovdje predstaviti svoju knjigu pjesama, posebice večeras pred ovim brojnim, mladim autorijem. Rado dolazim u Slavoniju jer sam rodom Daruvarčanin. S pjesničkim sam radom počeo još u školskim danima i tako se nastavilo. Vrlo sam samokritičan i uvijek kažem da nisam došao do nekih okvira i da ću stalno tragati za daljnjim pomacima u razvoju svoje poezije.

Nakon što sam upisao kemiju i fiziku, povezao sam je s poezijom. Uz poeziju koju pišem, poeziju na dijalektu i haiku poeziju, pokušavam promovirati znanost, prvenstveno mladim ljudima, i pokazati da ona otkriva čarobne granice umjetnosti. Knjiga pjesama “Kozmolom” inspirirana je pjesnicima Nikolom Šopom, Antunom Brankom Šimićem, Tinom Ujevićem, Zvonimirom Golubom i čarobnim prostranstvima svemira… Zato je akademik Užarević rekao da je ova zbirka nastala na čudesnom spoju moje profesije i otškrinula drugačiji pristup Nikoli Šopu, dala drugačiji kolorit i dala nove okvire toj poeziji – kaže Goran Gatalica.

O pjesničkom opusu Gorana Gatalice progovorio je književni kritičar Tin Lemac, a stihove interpretirao naš sugrađanin Zrinko Kapetanić. Nazočne su pozdravili predsjednik novogradiškog ogranka Matice hrvatske Josip Ostić i zamjenica gradonačelnika Vesna Đapić.

Promociju su svojim sjajnim nastupom oplemenili učenici Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška.

 

Komentari