Povodom proslave Valentinova u prostoru Doma kulture predstavljena je izložba pod nazivom „Najljepši je crven cvijet“, autorice Slavice Moslavac, koja govori o ljubavi, o ljubavi kao daru koja je iskazana u običajima za Valentinovo, u darivanju licitarskih srca donošenjih sa proštenja i drugih pučkih proslava, kao i mladenačkim zapisima iza korica leksikona i spomenara nastalih tijekom 19. i 20. stoljeća, osobito u osnovnoškolskom i srednjoškloskom periodu, kada se rađaju i prve simpatije i ljubavi.

Na izložbi su osim panoa koji sadržavaju tekstove i fotogorafije, bili predstavljeni originalni predmeti vezani za temu, a to su spomenari iz Kutine, Nove Gradiške, Virovitice, Mostara, Zagreba, Ivanić Grada, Osijeka i dr. mjesta Hrvatske i bivše Austro-Ugarske Monarhije, zatim srca od licitarskog tijesta, tintarnice, pera, rezači papira, umjetnička djela na temu cvijeća i Valentinova.

Izložbu prati bogato ilustriran katalog, a na izložbi se moglo fotografirati iza panoa koji sadržava proreze za glavu, čija prednja strana je oslikana u obliku srca.

U našoj narodnoj tradiciji ovaj dan u prošlosti nije imao nikakvo posebno značenje, osim što se govorilo da se toga dana ptičice žene, pa se i tako opet dovodio u vezu sa zaljubljenima. Ptičji svatovi se održavaju u živicama i šumarcima. Na gozbi ima dakako svekolikog jela i pića i mnogo raznih glazbala. U rano jutro svadba prestaje, ptice idu spavati, a ostaju utihnula glazbala i preostalo jelo i piće. Odrasli šalju bosonogu djecu, čim se probude, u obližnju živicu da pokupe ostatke s ptičje svadbe (koje su im oni, naravno, u ranu zoru ostavili).

Djecu su najviše zanimala ptičja glazbala. No, uz sav trud, u živici ih nisu nalazili. Tu je bilo jela (mesa, kobasice, kolači…) i pića. Zaokupljena njima sve dok se do sita ne bi najela, djeca su dobro ozebla. Vraćala su se, stoga, kući plačući. Odrasli su ih dočekivali i objašnjavali im da je njihov plač melodija s ptičjih glazbala, te da će oni biti zdravi i dobri pjevači.

Svetom se Valentinu zagovaralo za zdravlje. Njegovo ime znači Zdravko. Osobito su mu se zagovarala djeca koja su imala fraz (padavicu).

Običaj slavljenja Valentinova danas je najrašireniji u anglosaksonskim zemljama. Na taj dan svi su uključeni u ritual darivanja. Prijatelji, roditelji, zaljubljeni svi jedni drugima žele “Sretno Valentinovo”. Pošte su zatrpane čestitkama s nacrtanim srcima, Amorima i Kupidima. Zaljubljeni pišu pjesme, u lokalnim novinama objavljuju ljubavne poruke, izrađuju male predmete u obliku srca…U svakom slučaju, ne provjeravajući istinitost različitih legendi, ako ste već zaljubljeni i ako želite baš na ovaj dan nekim ljupkim znakom pažnje iznenaditi “odabranicu/-ika srca svoga”, ne dajte se obeshrabiti!

 

 

Komentari
Prethodni članakEdukacija od minskoj opasnosti i opasnosti od oružja
Sljedeći članakPokladni dani u Novoj Gradiški 2015.