Jučer je u Banskim dvorima ministar uprave Ivan Malenica predstavio uslugu “e-Propusnica”, kojom će se ubrzati i digitalizirati cijeli proces te evidentirati sve izdane propusnice.

Temeljem Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, građanima su se izdavale fizičke propusnice za potrebna putovanja. Kako bi se rasteretili stožeri te ubrzao proces, Ministarstvo uprave je odmah po Odluci iniciralo digitalizaciju procesa te zajedno s IT sektorom i nadležnim resorima produciralo sigurno digitalno rješenje za e-Propusnice.
 
“Sustav je namijenjen građanima u dijelu zahtjeva prema obiteljskim liječnicima, stožerima civilne zaštite te po potrebi poslodavcima. U dijelu izdavanja propusnica sustav je namijenjen pravnim osobama, liječnicima te ovlaštenim osobama u stožerima civilne zaštite”, izjavio je ministar uprave Ivan Malenica na konferenciji za medije povodom predstavljanja e-Propusnica.
 
Sustav predstavlja jednu od usluga Centra dijeljenih usluga (CDU) tako da povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, zdravstveni sustav i Stožere civilne zaštite.

“Osnovni cilj ovog sustava je stvoriti jedinstveno mjesto pristupa izdanim propusnicama čime se smanjuje mogućnost zlouporabe i olakšava sustav kontrole izdanih propusnica”, dodao je ministar Malenica.

“Na taj način moći će se provjeriti prethodno izdane propusnice za one osobe kojima je naknadno određena mjera samoizolacije ili neka druga mjera.”, dodatno je pojasnio ministar Malenica.

U sustav će se prijavljivati korištenjem usluga e-Građani i NIAS (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav) na sljedeće načine:

  • Korištenjem vjerodajnice u sustavu e-Građani (npr. mToken ili ePASS)
  • Korištenjem drugih prihvatljivih vjerodajnica (npr. Token uređaja i aplikacija poslovnih banaka, FINA certifikata, elektroničke osobne iskaznice itd.)

U slučaju da pojedine osobe nemaju pristup navedenim uslugama mogu podnijeti zahtjev korištenjem dosadašnjih načina predaje zahtjeva primjerice putem e-mail adrese stožera i liječnika primarne zdravstvene zaštite.
 
Izdane propusnice će se dostaviti elektroničkim putem i u Osobni korisnički pretinac te se po potrebi mogu i ispisati na pisaču.
 
Propusnica će biti u PDF dokumentu koji u sebi sadržava QR kod za provjeru te se ona može koristiti na mobilnom uređaju prilikom kontrole.

Podaci o izdanim e-Propusnicama će s vremenskim odmakom od najviše 1 sat (tj. u skoro realnom vremenu) biti dostupne MUP-u radi provjera na terenu. 

Sustav e-Propusnice građanima omogućava predaju zahtjeva za izdavanjem e- Propusnice prema:

  1. Poslodavcu
  2. Izabranom liječniku obiteljske medicine
  3. Nadležnom stožeru civilne zaštite
  4. Pregled predanih zahtjeva za izdavanjem e-Propusnica i njihovih statusa
  5. I pregled i preuzimanje odobrenih e-Propusnica u digitalnom (PDF) obliku

Ministar uprave apelirao je na poslodavce i građane da racionalno i nužno koriste e-Propusnice te naglasio: “Zlouporabom izdavanja propusnica stavljamo u opasnost cijelu Hrvatsku. Zato budite odgovorni, zatražite propusnice za isključivo neodgodive i nužne situacije i poslove. Čuvajte vaše zdravlje i zdravlje vaših najbližih, a svi koji možete, ostanite doma kako bismo što brže pobijedili virus”.

Više informacija o prijavi u sustav i samom sustavu nalazi se na internetskoj stranici Ministarstva uprave te www.koronavirus.hr

Sustav “e-Propusnice” javno je dostupan na sljedećoj adresihttps://epropusnice.gov.hr.

Video materijali s više informacije nalaze se na poveznici : https://bit.ly/2JrSifn ​ 

Komentari
Prethodni članakHSS-ovci poručili: Očekujemo od Vlade jednako postupanje prema zdravstvu i gospodarstvu!
Sljedeći članakDanas je Svjetski dan svjesnosti o autizmu: Autizam u doba korona virusa – stanje izolacije u karanteni