Ogranak Matice Hrvatske u Novoj Gradiški jučer je organizirao predstavljanje knjige Srpsko – hrvatski objasnidbeni rječnik autora Marka Samardžije. Knjigu su predstavile Marija Znika, Romana Horvat i sam autor. Po vodstvom prof. Vjekoslave Bagarić na predstavljanju rječnika sudjelovali su novogradiški gimnazijaci.

Marko samardžija , kroatist i jezikoslovac , redoviti profesor na zagrebačkome Filozofskom fakultetu autor je brojnih znanstveno-stručnih radova o sintaksi, leksikologiji i povijesti hrvatskoga standardnog jezika. Napisao je, uredio i priredio tridesetak knjiga, među njima i niz izdanja objavljenih u nakladi Matice hrvatske i njezinih ogranaka.

Kako bi temu približio publici, autor rječnika Marko Samardžija naveo je primjere iz svakodnevnog života.

Namjera autora , dakle, nije bila povlačiti razdjelnicu ili popisati sve razlike između hrvatsko­ga i srpskog jezika, pa ni sve leksičke i leksičkosemantičke razlike što postoje u jezičnoj praksi dviju jezičnih i etničkih zajednica, nego govornicama i govornicima hrvat­skoga olakšati razumijevanje srpskih općeleksičkih i češćih terminoloških osebujnosti kad se i ako se s njima suoče u govorenoj i(li) pisanoj komunikaciji.

no images were found

Komentari
Prethodni članakU općini Stara Gradiška za 20-tak godina pustoš, ako se nešto ne pokrene
Sljedeći članakTurističko vijeće i zajednica iza sebe imaju uspješnu godinu / Foto