Gradska knjižnica Nova Gradiška za ljubitelje knjige i književnosti organizirala je predstavljanje jednog posebnog „zavičajnog“, a svevremenskog i „sveljudskog“ romana znakovita naslova DRUGI PERON, ČETVRTI KOLOSIJEK : roman autorice Mirele Španjol Marković.

Mirela Španjol Marković rođena je u Novog Gradiški 1965. Završila je studij germanistike i fonetike u Zagrebu 80-ih godina, a nakon fakulteta boravila je na Fakultetu nove filologije u Tübingenu, smjer retorika kao gost- docent.

Vodeća je hrvatska poslovna konzultantica. Direktorica je i vlasnica tvrtke Ciceron komunikacije, specijalizirane za treninge iz područja retorike, komunikacije i leadershipa (te vođenja i upravljanja). Autorica je prvog hrvatskog priručnika za retoriku „Moć uvjeravanja“, bestsellera koja je prodan u više od 8000 primjeraka.
Od 2012. certificirani je life i businesscoach. Dobitnica je nagrade GrandPRix Hrvatske udruge za odnose s javnošću za doprinos struci 2017. Jedna je od prvih blogera u Hrvatskoj – već 11 godina piše blogove o komunikaciji pod nazivom „Retoričke priče“, u kojima analizira fenomenologiju govornog diskursa u javnom govoru.

U ožujku 2017., kao prethodnica njenom prvom romanu „Drugi peron četvrti kolosijek“, izašla je u Večernjem listu u konkurenciji za nagradu Kiklop, njena kratka priča „Najbolji

Ovaj roman njen je prvi iskorak u književnost (beletristiku), a koji odražava njen poriv za umjetničkim izrazom. U slobodno vrijeme bavi se glumom i glumačkim tehnikama. Za sebe kaže da je po vokaciji vječna učiteljica i vječiti učenik. 

U predstavljanju romana, uz autoricu Mirelu Španjol Marković, sudjelovale su i  urednica Sandra Pocrnić Mlakar, Mirelina bivša profesorica i razrednica, Vjekoslava Bagarić, profesor Ivan Slišurić, te Adela Franceković. Moderatorica ovog događanja bila je Silvija Podoljak, dok je spisateljicu predstavila ravnateljica Gradske knjižnice Nova Gradiška Biljana Dakić.

Brojna publika, među kojom su se našla poznata lica novogradiške scene, ali i gradonačelnik Vinko Grgić, te njegova zamjenica Ivana Trupina s oduševljenjem su slušali o romanu koji velikim djelom opisuje novogradiški kraj. 

Slavonija osamdesetih. S drugog perona, četvrtog kolosijeka iz malog grada polaze vlakovi kojima studenti kreću prema doživljajima, iskustvima i akademskim titulama koje obećava Zagreb. Trideset godina poslije, osvojene su katedre američkih sveučilišta i pronađeni odgovori na sva životna pitanja osim na jedno – tko smo i što nas je formiralo? Odgovore koje će uzalud tražiti na kaučima skupo plaćenih psihijatara, naći će tamo gdje ih najmanje

Između smijeha i suza, roman Drugi peron, četvrti kolosijek Mirele Španjol Marković prati veliku, životnu i ljubavnu priču tri naraštaja slavonskih žena kroz promjene u proteklih pola stoljeća. Bakina ruralno-obrtnička obitelj škrtih je osjećaja, ali vjerna tradiciji i kohezivnim obiteljskim ritualima. Druga je generacija slobodnih i nekonvencionalnih kćeri odraslih u obilju i školovanih u gradu, koje zasnivaju obitelji i dovode zetove izdaleka, iako svjesne svoje neprilagođenosti. Njihove kćeri sazrijevaju osamdesetih godina i istražuju nove granice slobode -prizivaju duhove, piju kontracepcijske pilule, upisuju studije u inozemstvu i nastoje pobjeći od obiteljske patologije, ne sluteći skori rat.

no images were found

 

Komentari
Prethodni članakNovogradiški boksač Ivan Andrašić osvojio broncu na Seniorskom prvenstvu Hrvatske, ove subote nastupa u Lazama na boks meču Hrvatska : Italija
Sljedeći članakBlagdan je Tijelova