U prostorijama Slavonskog Bisera jučer je održano Uvodno predstavljanje projekta “Videći pratitelj = prijatelj”.

Cilj projekta je povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života slijepim osobama i osobama s oštećenjem vida. Važno je naglasiti da sve slijepe osobe i one koje su samostalne i one koje to nisu, u svakodnevnom životu imaju potrebu za asistenciju videće osobe u onom dijelu poslova koji zahtijevaju osjetilo vida kako bi se aktivnosti uspješno odradile, u svom svakodnevnom životu trebaju pomoć videćeg pratitelja.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava je odobren unutar poziva u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020., razvoj usluge asistencije za osobe s invaliditetom faza II. Korisnik bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda je Udruga slijepih Nova Gradiška.

Ukupna vrijednost projekta je 500.000,00 kuna, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u stopostotnom iznosu.

Projekt je razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom u koji su uključene osobe svih dobnih skupina. Razdoblje provedbe projekta je 27 mjeseci, provedba je počela 01. studenog 2019., a provodit će se do 01. ožujka 2022. godine. Usluga videćeg pratitelja bit će pružena za najmanje 15 korisnika.

Voditeljica i koordinatorica projekta Ivana Šamal Grganić:

-“Videći pratitelj je osoba koja pruža uslugu asistencije u svim situacijama u kojima je vid neophodan, te pomoć i pratnju osobe s oštećenjem ida od mjesta A do mjesta B, informirajući ju o svemu što se oko nje događa, pazeći pri tome da osoba ne bude u situaciji ugroze. Pri tome svojim ponašanjem vidjevši pratitelj ne smije utjecati na samostalno odlučivanje i djelovanje slijepe osobe, te aktivno djelovanje u lokalnoj zajednici.”

Komentari
Prethodni članakOvo su najsmješnije reakcije na izbore 2020.: ”Bernardić pomiješao papire i zabunom čita pobjednički govor”
Sljedeći članakLucija Prpić osvojila nagradu za rad ”Automatizirani model plastenika za uzgoj jagoda”