Sinoć je u prostorijama Doma kulture predstavljena knjiga “Soja u prehrani”, autorice Vesne Alasić, diplomirane inženjerke agronomije, koja je govorila o blagodatima soje u prehrani i brojnim mogućnostima vezanima uz uzgoj i daljnju uporabu te kulture.

Na početku promocije ravnateljica POUMAR-a Danijela Juranović s nekoliko riječi je predstavila autoricu knjige:

-“Vesna Alasić rođena je u Novoj Gradiški gdje je završila Srednju prehrambenu školu, nakon čega 1980. upisuje Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu gdje je 1984. i diplomirala. Od 1985. godine zaposlena je u PIK-u Nova Gradiška na radnom mjestu Tehnolog za obradu sjemena, a 1987. odlazi na specijalizaciju iz Fitopatologije sjemena, nakon čega radi kao ispitivač zdravstvenog stanja sjemena. U Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva radi od 1995. godine, prvo kao stručni savjetnik za ratarstvo u sektoru poljoprivredne savjetodavne službe, a trenutno radi Viša stručna savjetnica u službi za stručnu podršku područja jedinice Slavonski Brod, ispostava Nova Gradiška. Vesna Alasić je autorica i koautorica brojnih stručnih članaka, publikacija i priručnika iz područja ratarstva.

Knjigu “Soja u prehrani” predstavila je njena autorica Vesna Alasić:

-“Soja je knjiga izašla krajem prosinca 2018., a inicijativa za Soja u prehrani nastupila je onog trenutka kada smo bili na sastanku specijalista ratarske specijalnosti gdje se vodila riječ o soji i otpornosti i adaptivnosti pojedinog sortimenta na stresne uvjete, dakle sušu i kad su naši profesori i genetičari usmjerili na soju za ljudsku ishranu, povećan sadržaj proteina i ulja, tada sam rekla kolegici Aleksandri s Poljoprivrednog Instituta u Osijeku, da ako se ja vratim u Cernik i nađem jednu knjigu o soji iz obiteljske knjižnice Miškatović, da ću ja napisati takvu jednu publikaciju. I eto, kombinacija iz te i iz knjige našeg pokojnoga doktora Ratimira Kovačevića urodila je tim plodom.”

O korištenju soje i njenom učinku na ljudsko zdravlje rekla je:

-“Soja je univerzalna kultura, od prehrambene pa do farmaceutske industrije. Ona je korisna iz više razloga, sojino mlijeko pomaže kod želučanih problema, bolesti koje su predispozicija dijabetesu, kardiovaskularnih bolesti i kad promatrate porijeklo soje, ona je iz azijskih zemalja Kine i Mandžurije i upravo njihovo stanovništvo nema problema s tim bolestima.”

Nakon službenog dijela predstavljanja knjige, svi posjetitelji mogli su uživati u domaćim proizvodima sa sojom.

Komentari
Prethodni članakZaposli se u Hrvatskoj: Ove godine možete dobiti i do 110.000 kuna
Sljedeći članakTako mali, a tako veliki: Novogradiški karatisti ponovno nižu uspjehe!