Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Hrvatskoj se obilježava 22. rujna u spomen na tri žene ubijene na zagrebačkom općinskom sudu 22. rujna 1999. godine.

Na ovaj dan, tijekom brakorazvodne parnice, policajac Mato Oraškić ubio je sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio je i zapisničarku Stanku Cvetković.

– Nasilje nad ženama u Hrvatskoj najčešće se događa u obiteljskoj zajednici koja bi trebala biti najsigurnije okruženje. Većina žrtava obiteljskog nasilja osobe su ženskog spola, a počinitelj je najčešće bračni ili izvanbračni drug ili bivši suprug, a iza njih slijede otac žrtve ili njezin sin.

Cilj obilježavanja današnjeg dana jest senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira.

Problem nasilja najviše pogađa žene, a prisutan je u svim dobnim strukturama, bez obzira na socioekonomski status, podrijetlo i obrazovanje:

– Ja mislim da se u našoj državi puno napravilo na zakonskoj regulativi zaštite žena od nasilja. Usvojeno je i niz konvencija, no bez obzira na to koliko mi pisali, govorili i upozoravali, nasilje nad ženama događa se i dalje. I ovim putem želim pozvati sve žene da nasilje prijave, da ne šute već zatraže pomoć. Problem je u činjenici da se nasilje i dalje događa. Žene u strahu, ili od počinitelja nasilja, osude okoline, straha da im nitko neće vjerovati, da institucije neće reagirati, sramote za svoju obitelj ili djecu, nasilje i dalje ne prijavljuju.

U posljednje vrijeme nasilje se događa i na radnom mjestu, vjerojatno je tu ženama još teže prijaviti tako nešto jer se žene boje osude okoline. Nasilje nad ženama često se povećava tijekom izvanrednih situacija, uključujući pandemiju, kojoj trenutno svjedočimo, stoga i ovim putem pozivam sve žene koje trpe bilo kakav oblik nasilja da potraže pomoć. Također, ukoliko sumnjate da netko u vašoj užoj ili široj obitelji, ili u susjedstvu trpi prijetnje ili zlostavljanje, prijavite nasilje, nazovite broj 112 – kaže predsjednica Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška i ujedno predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Nova Gradiška dr. Ljepša Rakas Vujčić.

Komentari