Danas 6. siječnja, tradicionalnim paljenjem “badnjaka” i svečanim bogoslužjem, u Okučanima je obilježen pravoslavni Badnjak, blagdan koji najavljuje najveći dan u životu kršćana, rođenje Isusa Krista.

Organizator, Vijeće srpske nacionalne manjine Općine Okučani, počastio je pravoslavne vjernike, koji su se i ovaj put okupili u velikom broju, toplim napitcima i raznim delicijama. Vatra na kojoj dogorijeva “badnjak” već je polako tinjala, a zatim su se oko 15 sati na bogoslužje, osim brojnih vjernika, zaputili i predstavnici Općine Okučani na čelu s načelnikom Acom Vidakovićem, te predstavnici Vijeća srpske nacionalne manjine i Srpskog kulturnog društva Prosvjeta – pododbora Okučani.

Svečano bogoslužje vodio je u pravoslavnoj crkvi sv. Velikomučenika Dimitrija novogradiški paroh, protojerej stavrofor Dragan Antonić. Nakon tradicionalnog pozdrava “Mir Božji, Hrisos se rodi!”, paroh je istakao kako je Božić jedan od najradosnijijh blagdana koji se slavi isključivo u krugu obitelji, uz poštivanje zapovijedi koje je dao Isus Krist. Svim prisutnima zaželio je i sve najbolje u 2013. godini uz želje da se čovjek ponajprije okrene preispitivanju vlastite duše, kako bi mogao pružati ljubav drugima. “Veličina čovjeka prepoznaje se upravo u međusobnom poštivanju i ljubljenju, te spremnosti na opraštanje, jer uvijek nas netko sa strane gleda i sudi o nama, a to je dragi Gospod”, nadahnuto je govorio paroh Antonić.

Na svečanom bogoslužju u Okučanima novogradiški paroh uputio je pravoslavnim vjernicima i božićnu poruku koja se kao i svake godine temelji na poslanici patrijarha srpskog Irineja.

Autor: Zorislav Knežević

Komentari
Prethodni članak‘Mir Božji, hristos se rodi’
Sljedeći članakSretna Badnja večer! (photo)