Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti jučer su proslavili Badnjak. Svečano bogoslužje u paraklisu Svete Trojice u Novoj Gradiški predvodio je novogradiški paroh Ognjen Tendžerić. Nakon bogoslužja upriličena  je posveta i paljenje “badnjaka” što predstavlja drvo ko­je su pas­ti­ri do­ni­je­li i ko­je je pravedni Jo­sif za­lo­žio u hla­dnoj pe­ći­ni, ka­da se Hris­tos ro­dio.

 

Na svečanosti se okupio veliki broj vjernika, ali i gradonačelnik Vinko Grgić sa svojom suprugom, te zamjenicom Ivanom Trupina. 

Paljenje Badnjaka nakon služenja svečane službe i darivanja djece bombonima i orasima, zaokružuje 40 dnevnu pripremu popraćenu brojnim običajima koje pravoslavni vjernici imaju ususret blagdana Božića. 

Pravoslavni vjernici imaju brojne običaje na Badnjak, tako prema tradiciji, u ranim jutarnjim satima na Badnjak, pucanjem iz pušaka i prangija objavljuje se polazak u šumu po badnjak. Čim svane, loži se vatra i pristavlja se uz nju pečenica. Žene u kući mijese božićne kolače i torte, te pripremaju stol za Božić.

 Badnjak je obično mlado, hrastovo ili cerovo drvo. Navečer, uoči Božića, badnjak se presjeca i zajedno sa slamom i pečenicom unosi u kuću.

Badnja večer,  spaja Badnji dan i Božić. Zato se kod pravoslavnih vjernika kaže za neke osobe, koje su prijateljski bliske i vezane da su kao “Božić i Badnji dan”. Navečer, kada padne mrak, domaćin sa sinovima unosi u kuću pečenicu, badnjak i slamu. Pečenica se nosi na ražnju, obično dvojica nose između sebe, i jedan od njih prvo stupa desnom nogom preko praga i pozdravlja domaćicu i žensku djecu riječima: “Dobro veče! Čestit Božić i Badnje veče!” Domaćica i ženska djeca posipaju pečenicu i domaćina sa zobi i pšenicom, odgovarajući: “Dobro veče! Čestiti vi i vaša pečenica!” Pečenica se unosi u sobu gde se obavlja večera na Badnji dan i Božićni ručak, i prislanja na istočni zid, tamo gdje su ikone i kandilo.
S obzirom da se badnjak prethodno isječe s debljeg kraja na tri dijela, kako bi stala u peć, unosi se u kuću. Isto se govori i radi kao kad se unosi pečenica. Badnjak se stavlja na ognjište, ali s obzirom da više nema ognjišta, stavlja se pokraj peći, i odmah se jedno drvo loži. Tamo gdje nema peći, badnjak se stavlja kod pečenice.

Pravoslavni vjernici danas slave Božić te odlaze na liturgiju. 

“Mir Božji, Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!”

no images were found

Komentari
Prethodni članakPravoslavni Badnjak
Sljedeći članakOdigrano je 3.posljednje kolo po skupinama za seniore i kadete ZMNL 2017./2018.