Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a, u emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’ istaknula je da je s obzirom na incidenciju i prevalenciju bolesti posljednjih tjedana bilo potrebno ići u prilagođavanje epidemioloških mjera

 

‘Nije nužno da svi naprave PCR kako bi im se priznalo da su preboljeli bolest. Kada se dijagnosticira bolest brzim antigenskim testom, nije potrebno potvrđivati to i PCR-om. Upravo se to napravilo zato što je zadnjih nekoliko dana velik pritisak na testiranje PCR-om. Da bi se došlo na red za test PCR-om, čeka se i po nekoliko dana. Brzi antigenski testovi dovoljni su kako bi se potvrdila bolest. Isto tako, može se dobiti potvrda. Ali ta potvrda nije ona klasična EU digitalna covid potvrda koja nam služi za putovanja’, izjavila je Mayer.

– Velika je novost i skraćenje dana u karanteni i izolaciji. To je povezano s važnošću cijepljenja. Oni koji su se docijepili i primili tri doze, koji su preboljeli COVID i cijepili se s dvije doze ili pak s jednom ako je proizvođač Johnson te oni koji su preboljeli bolest, a prošlo je manje od 4 mjeseca – izuzeti su od karantene. To su bliski kontakti koji su izuzeti od karantene. Važno je da se i oni testiraju prvi dan od bliskog kontakta te 5-7 dan nakon kontakta. Za tu svrhu testiranja mogu koristiti testove za komercijalnu uporabu, objasnila je Mayer.

Odgovarajući na pitanje treba li se za uputnicu za brzo testiranje ići svom osobnom liječniku ili se do uputnice može doći i drugim putem, Mayer je kazala da je “poanta da se ljudi mogu testirati kod svoga liječnika”. 

– Zato su brzi testovi podijeljeni i liječnicima obiteljske medicine, pedijatrima, kako bi se izbjeglo čekanje i uputnice. Naravno, ako idete na punkt za testiranje, onda je potrebna uputnica. To su e-uputnice. Nije nužno da idete kod liječnika. Treba ga nazvati i on može dati e-uputnicu, da se spriječi fizički kontakt. Istina je da ih je teško dobiti telefonom, ali za sada živimo s tim i nema veće pomoći. Vjerujemo da će se brzim antigenskim testovima odteretititi pritisak na PCR, pa će stvarno oni pacijenti koji su bolesni, kojima je nužan PCR, doći prije na red, istaknula je Mayer.

O daljnjem pooštravanju epidemioloških mjera u Hrvatskoj za sada se još nije razmišljalo, napomenula je epidemiologinja Mayer.

Istaknula je i da situacija nije ista kao onda kada je bio dominantan delta-soj ili sada za vrijeme omikrona. Omikron se brže širi, zarazniji je, a sada je pravi trenutak, kaže, da koliko-toliko usporimo širenje zaraze kako bismo spriječili daljnji pritisak na zdravstveni sustav.

Komentari
Prethodni članakNovogradiški volonteri organiziraju razmjenu odjeće i kućnih potrepština “Sharing is caring”
Sljedeći članakKino Nova Gradiška prikazuje: Licorice Pizza