U pratnji svojih nastavnika mentora 27. rujna 2023. godine učenici 3.g razreda (zanimanje konobar) posjetili su vinariju Krauthaker u Kutjevu. Dobrodošlicu im je poželio sommelijer Ivan Štefanac te su kroz njegovo predstavljanje učenici imali prilike upoznati zanimljivosti vinarije. Poslije Vinarije Krauthaker učenici su posjetili i nastavnu bazu Fakulteta turizma i ruralnog razvoja koja se nalazi u Podgorju.

Vinarija Krauthaker osnovana je 1992. godine i u vlasništvu je Vlade Krauthakera te je među najpoznatijima u Hrvatskoj. Pri osnutku, vinarija je u posjedu imala 1 hektar nasada vinove loze, a od 2020. godine površine pod nasadima su se povećale na 45 hektara. Kroz kooperaciju s privatnim proizvođačima ugovoreno je dodatnih 65 hektara. Vinarija ima stalno zaposlena 52 djelatnika.

Vinogradarstvo i vinarstvo Krauthaker posebnu pozornost posvećuje domaćoj autohtonoj sorti graševini koja često osvaja medalje na sajmovima i izložbama vina. Kao važnu odrednicu vlastite proizvodnje ističu uzgoj vinove loze po eko principima te kontinuitet kvalitete. Uspješnost vina najviše opisuju mnogobrojna odličja dobivena na svjetski priznatim natjecanjima i ocjenjivanjima vina. Danas se vina Krauthaker izvoze u 20 zemalja svijeta, a nalaze se na vinskim kartama poznatih domaćih i stranih restorana:

– Poslije Vinarije Krauthaker učenici su posjetili i nastavnu bazu požeškog Fakulteta turizma i ruralnog razvoja koja se nalazi u Podgorju. Objekt sadrži prostore vinskog podruma, spremište i proizvodnju vina te kušaonicu. Voditelj nastavne baze Fakulteta Ivan Malić ispričao nam je lijepu priču o vinu koje smo na kraju i kušali, a iznio nam je i zanimljivosti studenata koji pohađaju Fakultet. U sklopu nastavne baze postoji dio „minivinifikacije“ (inox bačve zapremnine 100 litara) gdje studenti u vlastitim bačvama (koje služe isključivo u tu svrhu) individualno proizvode svoje vino, koje nakon završenog ciklusa proizvodnje ocjenjuje stručno povjerenstvo. Za najbolje ocijenjeno vino student dobiva simbolično priznanje, a ostali, kao nagradu za cjelogodišnji trud u vinogradu i podrumu, to vino dobivaju u trajno vlasništvo. U većini slučajeva ono bude prvo vlastito proizvedeno vino – kaže Stjepan Mandić, nastavnik mentor u Industrijsko obrtničkoj školi.

 

   

Komentari
Prethodni članakNajbolji voćni namaz pripremila Borna Halambek iz Starog Petrovog Sela
Sljedeći članakStrmac: Nekada i sada