Ministarstvo znanosti i obrazovanja u javnu je raspravu pustilo nacrt Odluke o uvjetima za prijam učenika u učeničke domove. Kandidati će za prijave u ljetnom roku imati dva dana, 23. i 24. srpnja, a konačne rezultate dobit će već 25. srpnja.

Natječaji za učeničke domove ove bi godine trebali biti brzo gotovi.

Učenički domovi brojeve slobodnih mjesta javno objavljuju na svojim mrežnim stranicama i oglasnim pločama istodobno s objavom natječaja za upis učenika u prvi razred srednje škole, a najkasnije do 30. lipnja 2020.

Prijedlog je to, naime, iz nacrta Odluke o uvjetima za prijam učenika u učeničke domove, koja se trenutno nalazi u javnoj raspravi.

Natječaji bi, nakon što se odluka donese, trebali biti brzo gotovi, a učenici će rezultate znati dan nakon prijava.

Dva dana za prijavu na ljetni, jedan za prijavu na zimski rok

Pogledajte datume:

Odluka propisuje i tko ima pravo na dom.
Izravno pravo ‘upada’ u dom imaju učenici: kojima su oba roditelja preminula; koji su upisali program obrazovanja u školi koja u sastavu ima učenički dom; kao i djeca smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, djeca nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i djeca hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata imaju pravo na izravan smještaj u učeničke domove, ako im prihod po članu kućanstva ne prelazi 60% proračunske osnovice i pod drugim uvjetima određenim posebnim propisima kojima se uređuju uvjeti i način smještaja u učeničkim i studentskim domovima.

Što vam se sve boduje pri upisu u dom, provjerite OVDJE. 

Izvor: Srednja.hr
Foto: Ilustracija/Internet 

Komentari