Direktiva EU parlamenta i vijeća (2009/128/EZ) te hrvatskim Zakonom o održivoj uporabi pesticida (NN br. 14/2014) te Zakonom o izmjenama i dopuna Zakona o održivoj uporabi pesticida (NN br. 115/2018) određeno je da svi profesionalni korisnici, distributeri i savjetnici moraju imati primjerenu izobrazbu o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida.

Obveznici izobrazbe koji su završili osnovne modele izobrazbe moraju redovito obnavljati znanje kroz dopunsku izobrazbu najkasnije u roku 5 godina nakon stjecanja osnovne ili dopunske izobrazbe (mnogima na području Općine Rešetari izišao je rok te moraju obnoviti dopunsku izobrazbu – PROVJERITE).

Budući da su obveznici izobrazbe po svim modelima prema Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN br. 142/2012) morali završiti osnovni modul izobrazbe u trajanju od minimalno 15 školski sati najkasnije do 26.11.2015. godine, došlo je vrijeme za obnovu i dopunu znanja kroz dopunsku izobrazbu u trajanju od 5 školskih sati.

Učilište DMD Naturalis – ustanova za obrazovanje odraslih iz Zagreba je rješenjem Ministarstva poljoprivrede ovlašteno za provođenje izobrazbe. Ovlaštenje se odnosi na slijedeće vrste modula: modul za profesionalne korisnike i modul za distributere. Izobrazbu provode ovlašteni predavači.

Učilište DMD Naturalis će provoditi izobrazbu kroz jednodnevnu izobrazbu u trajanju od 5 školskih sati. U sklopu izobrazbe polaznici dobivaju Priručnik za sigurno rukovanje i primjenu sredstava za zaštitu bilja.

Temeljem položenog pismenog ispita nakon izobrazbe dobiva se potvrda o položenom ispitu te naknadno nova identifikacijska iskaznica kojom se dodjeljuje pravo nabave i primjena pesticida namijenjena svim korisnicima.

Uvjet za pohađanje izobrazbe je navršenih 18 godina i završena minimalno osnovna škola.

Cijena izobrazbe u organizaciji Učilišta DMD Naturalis, Zagreb je određena cjenikom o visini naknada za provođenje izobrazbe.

• Naknada za provedbu osnovne izobrazbe (prvi puta) je 370,00 kn

• Naknada za provedbu dopunske izobrazbe (drugi puta) je 150,00 kn

Naknada troškova uplaćivati će se odmah na licu mjesta.

Toga dana moći će se organizirati obrazovanje i osposobljavanje za:

– rukovoditelj motornom pilom
– rukovoditelj traktorom s radnim priključcima
– rukovoditelj trimerom
– rukovoditelj viličarom
– rukovoditelj kombajnom, bagerom i dr.
– osposobljavanje za voditelja OPG-a, voćar, vinogradar
– osposobljavanje za lovca, lovočuvara
– održiva uporaba pesticida

Provedba osnovne i dopunske izobrazbe vršiti će se u prostoru Područnog vrtića u Adžamovcima, na adresi Stjepana Radića 1, Adžamovci, 20. veljače 2021. godine (subota) sa početkom u 09:00 sati. Zbog epidemioloških mjera Općina Rešetari organizirati će sve mjere predostrožnosti i broja ljudi na predavanjima.

Zainteresirani se trebaju prethodno javiti u općinu Rešetari na telefon 035/367-296 ili mailom [email protected].

Polaznici/e koji su završili osnovnu izobrazbu o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida moraju donijeti presliku potvrde ili iskaznice. Molimo sve građane da se pridržavaju napisanog.

 

Komentari
Prethodni članak10 milijuna kuna pomoći potresom pogođenim drvoprerađivačima za sanaciju šteta
Sljedeći članakTRAŽIŠ POSAO?! Raznolika ponuda poslova na području županije…