Brodsko-posavska županija bilježi ove godine jedan od najvećih porasta broja prvašića u odnosu na druge županije. Kako je izračunala aplikacija eRudnik, među 10 županija, BPŽ je treća s rastom  od 90 prvašića u odnosu na prošlu školsku godinu, odnosno  8,16 posto. Ipak, ukupan broj učenika je kao i u gotovo cijeloj RH u padu… Podaci popisa stanovništva pokazali su da je Županija jedna od najmlađih, a lijep je i podatak da je prema podacima Matice rođenih u prvih šest mjeseci rođeno više beba nego lani.

Ukupno je ove godine u prve razrede na području Brodsko-posavske županije sjelo 1.193 učenika, a lani 1.103. Ohrabrujući je to podatak uzme li se u obzir da je ukupan broj učenika u padu te da je u deset godina Županija izgubila preko 6.000 učenika. Pad broja učenika posljedica je demografske katastrofe koja i je najviše zahvatila Slavoniju, ali protiv koje se i županije, pa tako i Brodsko-posavska uključuju s mjerama kojima žele zaustaviti odljev stanovnika.

Polovica više upisanih prvašića je u Slavonskom Brodu, 48 više, Novoj Gradiški 36 više, u Vrpolju 15 više, Brodskom Stupniku i Garčinu 8 više, Davoru 7 više…, ali je istodobno u nekim mjestima broj smanjen.

Župan Danijel Marušić i ove je godine na početku školske godine obišao neke od škola te darivao prvašiće. Tom prilikom je i napomenuo kako su u posljednjem razdoblju obnovljene 23 škole, a to se nastavlja..

Novogradiščani među top deset po osvojenim Oskarima znanja

Najveća novost u ovoj školskoj godini je početak provođenja eksperimentalnog programa koja se na području Županije provodio u OŠ Sikirevci. Škola je dobila sredstva za opremanje kabineta i nabavu didaktičkog materijala. Prije dvije godine Županija im je kao osnivač obnovila kuhinju, a sada su zaposlili i dvije nove djelatnice – kuharicu i spremačicu.

Kroz EU projekt i ove su godine odobrena sredstva za pomoćnike u nastavi. Županija je dobila 380.000 eura za pomoćnike u 28 škola.

Ove je godine Nova Gradiška bila u top deset gradova po osvojenim Oskarima znanja. Ukupno osam koji su dobili učenici za osvojena prva mjesta na državnim natjecanjima u znanju, glazbi i plesu te osvojene medalje na međunarodnim natjecanjima.

Jedan od važnih EU projekata na području obrazovanja u Županiji je Pametne škole, a u sklopu druge faze na 16 školskih objekata instaliraju se solarni fotonaponski sustavi.

Sve škole energetski obnovljene

Brodsko-posavska županija je energetski obnovila sve osnovne i srednje škole, što je posebno velik značaj dobilo s krizom.

U području visokog školstva radi se na Infrastrukturnom razvoju Sveučilišta u Slavonskom Brodu  kroz izgradnju nove, jedinstvene zgrade Sveučilišta u Naselju Andrija Hebrang u Slavonskom Brodu te njezino opremanje obrazovnom i znanstvenom opremom.

Još je jedna lijepa vijest iz Županije. Prema podacima Matice rođenih u šest ovogodišnjih mjeseci znatno je smanjen broj rođenih beba u RH, no u dva rodilišta na području BPŽ upisano je 607 rođenih beba, odnosno 27 više nego lani.

Prema podacima Središnjeg državnog ureda za demografiju, Županija osigurava besplatan prijevoz studentima, daju se studentske stipendije, a posebno su uvećane za studente medicine te su omogućene usluge u zdravstvu iznad standarda. Pa tako sufinancira troškova liječenja ili kupovine lijekova u vidu jednokratne pomoći. Sufinancira prijevoz djece na rehabilitaciju u Polikliniku “Cekin” Slavonski Brod. Ima tečaj pripreme trudnica za porod, pomaže obiteljima s većim brojem djece, osigurava preventivne programe u zdravstvu, sufinancira monitoringa vode i nacionalnoga monitoringa invazivnih komaraca itd.

Više novca za studentske stipendije

Ove godine osigurano je više novaca za studentske stipendije, 145.000 eura, pa tako mjesečna stipendija za studente koji imaju mjesto prebivališta u mjestu studiranja iznosi od 105 eura, dok za one koji studiraju izvan mjesta prebivališta stipendija ove godine iznosi 150 eura. Za studente medicine stipendija je 200 eura.

Kako je za bolju demografiju važno i gospodarstvo tj. radna mjesta, dobra je vijest da je prema podacima HZZ-a u drugom tromjesečju Brodsko-posavska županija imala najveći rast zaposlenosti, za 3,2%. Naša je analiza pokazala da je Županija u top pet županija po potporama obrtnicima. Pa je tako, primjerice, ove godine u proračunu osigurano 40.000 eura za programe i projekte Obrtničke komore Brodsko-posavske županije i udruženja obrtnika na području Županije  namijenjena sufinanciranju niza aktivnosti. U cilju poticanja razvoja konkurentnog i inovativnog malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva, tehnološkog unaprjeđenja i digitalne tranzicije, odnosno digitalne transformacije poslovanja malih i srednjih poduzeća za subvencije poduzetnicima i obrtnicima osigurano je 233.000 eura. (L.K.)

Izvor: Brodsko posavska županija

Komentari
Prethodni članakUdruga “Pozitiva” organizira Dan otvorenih vrata za oboljele od raka i članove njihovih obitelji u Novoj Gradiški
Sljedeći članakU Domu kulture uživajte uz koncert klasične glazbe u izvedbi vrhunskih glazbenika Elizabete Zalović i Marina Zokića