Novogradiška Udruga „Pozitiva” i u ovoj je godini nastavila s aktivnostima promicanja kvalitete života i mentalnog zdravlja. Tako su se nedavno pridružili obilježavanju „Tjedna mozga”. Riječ je o globalnom događaju poznatom pod nazivom Brain Awareness Week koji se održava u velikom broju zemalja pa tako i u Hrvatskoj, a redovito ga obilježavaju i Novogradiščani.

Kako ističu, i ovakvim akcijama širimo sliku o organu koji predstavlja tek 2 % naše tjelesne težine, ali je jedna ogromna energetska centrala i savršeni kompjutor koji upravlja našim tijelom:

– Ususret „Tjednu mozga” družili smo se s članovima novogradiškog Kluba multiple skleroze, a postavili smo i „Pozitivin” “pult hrane za mozak”. Također, proveli smo akciju promocije hrane za mozak na Odjelu za psihijatriju u Općoj bolnici Nova Gradiška te u prostorima Odjela za palijativnu medicinu i Zdravstvene jedinice za neurologiju novogradiške bolnice.

Konkretno, ako mozgu pružimo pravilnu ishranu, bolje ćemo pamtiti, brže reagirati i bolje se koncentrirati. Logično, hrana koju jedemo može značajno utjecati na naše raspoloženje, emocije i kognitivne sposobnosti. Određene namirnice mogu izuzetno dobro djelovati na naš mozak i mogu pomoći u jačanju moždanih funkcija kao što su pamćenje, koncentracija i još mnogo toga. Dokazano je kako šaka oraha dnevno, može popraviti pamćenje. Osim što su bogati antioksidantima, sadrže i zdrava vlakna, proteine, vitamine i minerale. Cjelovite žitarice s niskim glikemijskim indeksom su odlična hrana za mozak jer zadovoljavaju potrebu za uravnoteženim izvorom energije. Za bolje učenje i pamćenje, preporučuje se konzumacija tamne, gorke čokolade sa velikim udjelom kakaa, ali ne više od nekoliko kockica dnevno, oko 14 grama. Na tom tragu organizirali smo i ove akcije – kaže mr. Ljiljana Lukačević, specijalist kliničke psihologije.

 

Komentari
Prethodni članakObilježen Svjetski dan šuma u Novoj Gradiški
Sljedeći članakOdlični rezultati novogradiških karatista