Jučer je u organizaciji Instituta za migracije i narodnosti u prostorijama Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Požega predstavljen zbornik “Slavonija – hrvatska i europska regija”. Znanstvenici Dragutin Babić i Aleksandar Vukić predstavili su vrijedni rad na naslovnu temu, a čiji proces izrade je započeo znanstvenim skupom istoimenog naziva svojevremeno također održanog u Požegi.

Na skupu su sudjelovali ugledni znanstvenici iz Hrvatske koji su se bavili pitanjem što je to Slavonija ‒ regija u punom značenju ili više samo zavičaj te kakva je pozicija Slavonije unutar Hrvatske i unutar EU-a. Znanstveni skup otvorio je saborski zastupnik Zdravko Ronko, a uvodna izlaganja imali su Dragutin Babić u ime organizatora te Jakša Puljiz ispred Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik.

U prvom tematskom bloku govorilo je šest znanstvenika. Hrvoje Špehar održao je referat pod nazivom „Politička institucionalizacija nove kohezijske i regionalne politike Europske unije na primjeru Slavonije”, Filip Škiljan govorio je na temu „Slavonija – prostorni i etnički razvoj regije”, a tema radaDragutina Babića bila je „Slavonija ‒ regija  ili  (samo)  zavičaj?”. Dražen Živić, Ivana Žebec Šilj i Sandra Cvikić imali su izlaganje pod nazivom „Demografski kontekst razvojnog zaostajanja Istočne Hrvatske”, aIvan Balta izlaganje „Značaj prometnica u Slavoniji kroz prošlost i danas”. Aleksandar Vukić govorio je na temu „Centar i periferija – uloga države i Europske unije u socijalnom i gospodarskom razvoju Slavonije”, a Šenol Selimović na temu „Negospodarski čimbenici regionalnoga razvitka: Anadolijski ‘poučak’ za Slavoniju!?”.
U drugom tematskom bloku govorilo je pet znanstvenica. Sandra Kralj održala je referat na temu „Javno djelovanje Slovaka u Osijeku – utjecaj na etnički identitet”, Ljiljana Dobrovšak govorila je o utjecaju Židova na razvoj gospodarstva Slavonije, a Vlatka Dugački o doprinosu češkoga kapitala (gospodarskom) razvoju Slavonije u 1. polovini XX. stoljeća. Marina Perić-Kaselj imala je izlaganje pod nazivom „Etničko poduzetništvo ‒ uloga bosanskih Hrvata u razvoju slavonske regije”, a Jadranka Galiot Kovačić referat naslovljen „Doseljeno hrvatsko stanovništvo iz Bosanske Posavine nakon rata u Bosni i Hercegovini (1992.‒1995.) u Vukovarsko-srijemsku županiju u Hrvatskoj – tri poratne priče, 15 godina kasnije”.

Teme s znanstvenog skupa, objedinjene u cjelinu, čine sadržaj predstavljenog Zbornika čiju uspješnu sinoćnju promociju u Požegi autori ponovno zahvaljuju saborskom zastupniku Zdravku Ronku, a što je u uvodnom dijelu posebno istaknuto. Govornici Babić i Vukić potrudili su se svobuhvatnu materiju približiti publici na osebujan način uz primjere iz prakse i dodatna pojašnjenja određenih poglavlja. Želja autora je nastaviti ove aktivnosti Instituta za migracije i narodnosti uz suradnju s drugim sudionicima u Požegi i Slavoniji. Naime, do sad je održano ukupno sedam predavanja, dva znanstvena skupa i objavljena su dva zbornika radova.

no images were found

Komentari
Prethodni članakGlupiciranje…trening za “nemogućnosti”: otvorena izložba mladog liječnika Mateja Kneževića
Sljedeći članakAkcija “Hodanjem do zdravlja” / Foto