Vlada je na sjednici odlučila da će povratna naknada od 0,50 kuna vrijedit i za ambalažu mlijeka, ali i bočice od mliječnih proizvoda, poput primjerice jogurta.

Vlada je izmijenila Uredbu o gospodarenju otpadnom ambalažom kako bi se, kako je naglasio ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, deseci milijuna komada plastične ambalaže u narednom razdoblju uklonila iz okoliša. Izmjenama se proširuje sustav povratne naknade s ambalažom od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda i ambalažom od pića volumena 0,2 litre.

Smanjuju se, dodao je ministar, i manipulativne naknade koju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost isplaćuje prodavateljima i osobama koji upravljaju reciklažnim dvorištima, a koji otpadnu ambalažu od pića preuzimaju od potrošača ručno uz istovremeno povećanje naknade za preuzimanje otpadne ambalaže putem uređaja. A proširuje se obveza plaćanja naknade gospodarenja po jedinici proizvoda za ambalažu od pića volumena jednakog ili većeg od 0,2 litre.

Drugim riječima, povratna naknada od 0,50 kuna vrijedit će i za ambalažu mlijeka, ali i bočice od mliječnih proizvoda, poput primjerice jogurta. Iako je to trebalo stupiti na snagu već ove godine, ipak se prolongira tek od 1. siječnja 2021

Uz to, od 1. siječnja 2021. prvi put se uvodi i povratna naknada od pola kune na pića u ambalaži zapremnine dva decilitra, od soka, vina, šampanjca… Dosad se plaćala samo za boce veće od toga. Sva pića zapremnine dva decilitra, poput dječjih sokova, poskupjet će 62 lipe, jer će se na njih, osim povratne naknade, plaćati i deset lipa za zbrinjavanje, plus PDV na tu naknadu.

Mlijeko će poskupjeti 52 lipe jer će u cijenu, osim povratne naknade, staviti i dvije lipe naknade za zbrinjavanje koje proizvođač mora platiti. Kupac će novac, 50 lipa, vratiti samo ako praznu ambalažu vrati u prodavaonicu. Proizvođači su još 2018., kad se počelo govoriti o novim nametima, najavljivali poskupljenje.

Izvor: 24sata

Komentari
Prethodni članakŽeljko Pervan uskoro stiže u novogradiški Dom kulture
Sljedeći članakProslavite blagdan Svetog Vinka u Starcima