Predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić i župan Danijel Marušić, na današnjoj su svečanoj sjednici povodom dana županije, izrazili optimizam i vjeru u poboljšanje odnosa državne vlasti prema Slavoniji i Brodsko-posavskoj županiji. Očekuju da će reforme biti u funkciji ravnomjernog razvoja svih dijelova Hrvatske.

SLAVONSKI BROD – Povodom obilježavanja 23. obljetnice Brodsko-posavske županije, danas je u dvorani Glazbene škole u Slavonskom Brodu upriličena svečana sjednica Županijske skupštine.

Otvarajući ju, predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić, u svom govoru osvrnuo se na rad Skupštine u proteklom jednogodišnjem razdoblju, ali isto tako podsjetio na probleme u gospodarstvu, poljoprivredi te općenito funkcioniranju županije opterećene brojnim problemima. Posebno se osvrnuo na indeks razvijenosti, po kojemu je Brodsko-posavska županija na predzadnjem mjestu hrvatskih županija sukladno parametrima koji se uzimaju u obzir.

– Još osjećamo posljedice globalne krize koja potresa ne samo našu državu. Ta je kriza pisoebno izražena upravo u Slavoniji. Prijašnja Vlada zaboravila je na male ljude, nije imala rješenja a svoju politiku provodila je bez analize i javnog dijaloga. Velik broj seljaka propao je što zbog skupih kredita, što zbog loše organiziranog tržišta. Međutim, usprkos svemu uvijek smo bili optimisti, a posebnu pažnju poklanjamo projektima financiranim iz fondova Europske unije, vjerujući kako u njima leži i bolja budućnost cjelokupne županije – kazao je Ćosić osvrnuvši se i na rad Županijske skupštine, naglasivši kako su sva aktualna pitanja i odluke donošene racionalno i u partnerskom odnosu svih vijećnika.

Župan Danijel Marušić istaknuo je kako je većina aktivnosti bila usmjerena ka zaustavljanju negativnih trendova nastalih kao posljedica lošeg odnosa bivše Vlade prema svim slavonskim županijama. U kontekstu toga župan Marušić je rekao: „Nažalost, danas Brodsko-posavsku županiju i Slavoniju u cjelini muče neodrživi procesi nastali kao posljedica globalne ekonomske krize ali i loše državne politike bliske prošlosti. Zakoni i propisi donošeni bez poznavanja realnog stanja na terenu i bez dijaloga s onima koji se s ovom problematikom susreću u praksi, ostavili su poljoprivredu na izdisaju zbog čega najviše pate mali i srednji poljoprivredni proizvođači. Neracionalna teritorijalna prekrajanja, na koja smo uvijek gledali s oprezom, samo su još više naglasila naš ionako neravnopravan položaj u odnosu na druge županije koje nisu u toj mjeri osjetile posljedice Domovinskog rata. Taj nesrazmjer s drugim županijama, očitovao se rastom nezaposlenosti, padom životnog standarda, stagnacijom socio-ekonomskog razvoja i što je najžalosnije, odlaskom mladih i sposobnih ljudi u inozemstvo u potrazi za boljom budućnosti. Iako smo na sve spomenute probleme pravovremeno ukazivali te upozoravali i na one u zdravstvu, školstvu, graditeljstvu i fiskalnoj politici – ostali smo bez odgovora – naglasio je župan Marušić.

Na kraju svojih izlaganja i predsjednik Skupštine Pero Ćosić i župan Danijel Marušić ipak su izrazili optimizam i vjeru u  poboljšanje odnosa vlasti prema Slavoniji i Brodsko-posavskoj županiji. Očekuju da će reforme biti u funkciji ravnomjernog razvoja, što je jedno i od glavnih načela Europske unije.

Okupljene u dvorani Glazbene škole pozdravili su i izaslanik predsjednice RH saborski zastupnik Franjo Lucić, ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić, kao i župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, koji je Dan županije čestitao u ime svih hrvatskih župana.

U prigodi Dana županije već tradicionalno se zaslužnim pojedincima i institucijama dodjeljuju nagrade i priznanja. Tako su Kovanicu od zlata, godišnju nagradu fizičkim osobama za iznimne zasluge u svom radu dobili: Nikola Jugović, Vlatko Krznarić, Mato Jurić, Mario Pejaković, Marija Milašin i Aleksandar Včev.

Plaketu Brodsko-posavske, godišnju nagradu pravnim osobama za iznimna postignuća na svom polju djelovanja dobili su: tvrtka SIMPLEX d.o.o. za montažu i održavanje dizala, tvrtka MEDEX d.o.o., Slavonski Brod, Termo-klima, plin, grijanje, klimatizacija, ventilacija i trgovina iz Slavonskog Broda, MERKUR– Veterinarska ambulanta d.o.o. Slavonski Brod, Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvoDavorin Arić, Gornji Crnogovci, Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Mirko Vuksanović, Gundinci, Agencija Novogradiško glazbeno ljeto, KUD “Tomislav” – Donji Andrijevci, Zavičajna udruga Ličana “Vrilo Mudrosti”, Slavonski Brod, Zajednica klubova liječenih alkoholičara Brodsko-posavske županije i Zajednica tehničke kulture Brodsko-posavske županije.

Zlatni grb-nagradu za životno djelo 2016. godine, za izniman doprinos u organizaciji i provođenju zdravstvene zaštite, posebno organizaciji rada Opće bolnice “Dr. Josip Benčević” Slavonski Brod za vrijeme Domovinskog rata, dugogodišnji znanstveni rad u području interne medicine, izdavanje stručnih i znanstvenih radova i knjiga, od kojih je većina vezana uz povijest medicine, doprinose u razvoju sporta na području Brodsko-posavske županije – dobio je ratni ravnatelj slavonskobrodske bolnice prof.dr.sc. Ivica Balen, koji se zahvalio u ime svih nagrađenih.

Svojim nastupom, svečanu sjednicu Županijske skupštine uljepšali su HPD “Davor”, glazbenice Marcela Hmilevski i Sara Kožul – učenice Glazbene škole u Slavonskom Brodu, kao i studentice Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, dislociranog studija u Slavonskom Brodu Tea Ivanković, Ena Ripić, Danijela Zrinski i Marta Zečević koje su izvele recital pod nazivom “Snaga zemlje”.

Prije same svečane sjednice Županijske skupštine, izaslanstva Brodsko-posavske županije, grada Slaovnskog Broda, vojske, policije, udruga položili su vijence i svijeće zapalili kod Središnjeg križa na gradskom groblju. Vijence su položili i svijeće zapalili i kod Spomenika poginulim braniteljima na Trgu Stjepana Miletića te kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

 

no images were found

DAN ŽUPANIJE3    bpz4

 

Autor: A.P. Sbplus/foto

Komentari
Prethodni članakČestitka povodom Dana Brodsko-posavske županije
Sljedeći članakDodjela posmrtnog priznanja dr. Ivanu Šreteru