121. brigadu Hrvatske vojske Nova Gradiška za izniman doprinos u Domovinskom ratu odlikovao je predsjednik visokim odličjem ”Zrinski Frankopan”. Za uspjehe u obrani i oslobađanju Republike Hrvatske 121. brigada- pukovnija pohvaljena je od ministra obrane, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, zapovjednika područja Osijek i Bjelovar. Za junačka djela dobila je i druga priznanja. Velik broj pripadnika 121. brigade – pukovnije odlikovan je odličjima predsjednika Republike Hrvatske. 

Pripadnici novogradiške oružane postrojbe dali su velik doprinos u stvaranju, obrani i oslobođenju naše zemlje. U obrani i oslobođenju Republike Hrvatske poginulo je 156, a ranjeno 563 njenih pripadnika, ali borili su se do kraja. 

Upravo ta slavna, velika, hvaljena i junačka 121. brigada obilježava 27. obljetnicu osnutka. Obilježavanje je započelo postavljanjem tenka na budućem trgu 121. brigade Hrvatske vojske, pored Doma hrvatskih branitelja, kao još jedan od eksponata Spomen sobe 121. brigade Hrvatske vojske, a nastavljeno je jučer iznimno vrijednim skupom u velikoj gradskoj vijećnici grada Nova Gradiška. 

Riječ je okruglom stolu na temu ”Novogradiško bojište u Domovinskom ratu”, gdje su se sastali zapovjednici brigade, zapovjednici bojni, sve do razine zapovjednika satnije.

Kako i priliči, izlaganju je prethodila intonacija Himne Republike Hrvatske, te minuta šutnje u znak odavanja počasti i sjećanja na poginule i preminule hrvatske branitelje, te prvog Hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana. 

Za izlaganje na okruglom stolu postavljeni su određeni ciljevi: istinito prikazivanje ratnih događanja na novogradiškom bojištu i doprinosa 121. brigade – pukovnije u Domovinskom ratu, početak niza ovakvih i sličnih okupljanja ratnih zapovjednika 121. 121. brigade – pukovnije do razine satnije i niže u narednom periodu, te prikupljanje građe u pisanom obliku, ratnih slika i dokumentacija radi izrade ”Monografije 121. 121. brigade – pukovnije”.

Redoslijed izlaganja odvijao se kronološkim redom, pa je tako prvi izlagač bio predsjednik kriznog stožera Nove Gradiške Zdravko Sokić koji je govorio o periodu od nastanka Republike Hrvatske do 28. lipnja 1991. Od osnutka 3. bojne 108. brigade HV-a (28. lipnja 1991. godine) do 27.rujna 1991. godine,  govorio je brigadir Željko Žgela

Izlaganje od osnutka 121. brigade HV-a do 31. svibnja 1994. godine otvorio je brigadir Josip Mikšić, dok su se nakon njega na govornici našli brigadir Željko Žgela, pukovnik Marin Vlaović i satnik Petar Jelančić, natporučnik Antun Šajfar, bojnik Željko Mihanović, satnik Luka Zec, pukovnik Ante Šolić, pukovnik Zlatko Bunjevac, pukovnik Mijo Kulić, natporučnik Dragutin Džebić, bojnik Marko Derežanin, te bojnik Nedjeljko Dujić.

Od preustroja 121. brigade u 121. pukovniju od 27. srpnja 1994. godine do 30. lipnja 1996. godine izlaganje je održao brigadir Željko Žgela, natporučnik Antun Šajfar, poručnik Ante Zdunić, natporučnik Mijo Matokanović, bojnik Branko Atlagović, te satnik Josip Petranović.

Zadnja tema o kojoj su branitelji Domovinskoga rata izlagali bila je sudjelovanje 108. brigade SB na novogradiškom bojištu. Progovorili su o navedenoj temi pukovnik Antun Polinčić i bojnik Antun Grgurević

Mnoštvo uspomena, sjećanja i emocija jučerašnji dan pobudio je kod heroja našega kraja, a protokol svečanosti obilježavanja 27. obljetnice osnutka 121. brigade Nova Gradiška nastavlja se danas i sutra. 

Danas, 28. rujna, organizira se nogometna utakmica na gradskom stadionu NK ”Sloga” u 16.00 sati, gdje će veterani NK Sloge odmjeriti snage s veteranima 121. brigade. Osim uživanja u  revijalnoj utakmici, za sve gledatelje osigurano je i besplatno pivo. Dok je subota, 29. rujna  vrhunac svečanosti. Hrvatska vojska će na Trgu 121. brigade HV-održati prezentaciju tehničko taktičkog zbora HV – a, najnovijih borbenih vozila i opreme. Subotnji program počinje u 9.00 sati okupljanjem uzvanika u centru grada Nova Gradiška. U 9.30 predviđen je mimohod hrvatskih branitelja i sudionika do centra grada do spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. U 11.00 sati u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije održat će se sveta misa zadušnica za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata. Svečano otvaranje Trga 121. brigade HV-a kod Doma hrvatskih branitelja održat će se u 11.45, kojeg će otvoriti Ministar hrvatskih branitelja, Tomo Medved, koji je ratovao na novogradiškom bojištu i bio je ranjen ovdje. Nakon toga, u 12.15 u novouređenom Domu kulture održat će se svečana akademija, komemoracija za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje uz kulturno umjetnički program. Za kraj obilježavanja obljetnice organiziran je domjenak i druženje za sve uzvanike u Društvenom domu u Novoj Gradiški, gdje će sve goste zabavljati TS Satir. Svi ste dobrodošli!

no images were found

 

 

Komentari