Liječnici novogradiške bolnice ponovno su iskazali svoju profesionalnost i opravdanost postojanja i vraćanja pravnog subjektiviteta ovoj ustanovi.

Naime, kako ističe dr Josip Kolodziej, ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška, sinoć u večernjim satima u bolnicu je dovezen pacijent s ubodnom ranom prsnog koša:

– Osim što je ozlijedila strukture prsnog koša, ozlijedila je i srce. Pacijent je došao u iznimno teškom stanju, bez tlaka, oslabljenog pulsa i minimalnih vitalnih parametara. Hitno se pristupilo operacijskom zahvatu te se velikim trudom našeg tima kirurga, anesteziologa, medicinskih sestara i ostalog osoblja uspjela sanirati ozljeda i zaustaviti krvarenje srca. Pacijent je trenutno dobro, u jedinici je intenzivnog liječenja, no još uvijek u životnoj opasnosti. Velika je rijetkost da se pacijent s ubodnom ranom srca uspješno operira na vrijeme i preživi. Mislim da je ovaj zahvat još jednom pokazao koliko je važno što je novogradiška bolnica ostala na ovim prostorima, siguran sam da nije bilo našeg tima liječnika pacijent sigurno ne bi preživio i stigao do bolnice u Slavonskom Brodu ili Osijeku. Još se jednom potvrdilo koliko je važno što je novogradiška bolnica sačuvala svoj pravni subjektivitet i ostala u našem gradu, što se razvija i što ima ovako dobre kirurške, anesteziološke i sve druge timove kako bi mogli zbrinjavati i spašavati pacijente u ovakvim i sličnim situacijama. Iskreno, ovakav slučaj je teško slati u neki drugi centar, tu se mora odmah reagirati jer se nema vremena, kada srce krvari to je strašno krvarenje i mora se odmah zaustavljati – kaže dr Kolodziej.

Šivati srce nije jednostavno, sličan zahvat za vrijeme Domovinskog rata

– Za tako nešto morate imati educiran tim spreman za jedan tako veliki zahvat, otvarati prsni koš, šivati srce nije jednostavno i ne radi se svaki dan ni u velikim bolnicama, a kamoli u našoj bolnici. Još jednom čestitam svim našim djelatnicima koji su bili uključeni u ovu operaciju i maksimalnim trudom i zalaganjem pokazali vrhunsko znanje, kiruršku i anesteziološku vještinu. Svi su pokazali veliku vještinu i od srca im čestitam. Kirurški je tim vodio dr Vedran Gajski, pridružio mu se i dr Mario Špoljar, anesteziološki tim je vodio dr Milan Marinović uz sve popratne instrumentarke, medicinske tehničare i sve koji su sudjelovali.

Na neki način možemo reći da se radi o povijesnom zahvatu liječnika naše bolnice. Takav sličan zahvat je bio za vrijeme Domovinskog rata kada je doktor Ivan Ivanović sanirao ustrijelnu ranu našeg branitelja – dodaje ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška dr Josip Kolodziej.

Komentari
Prethodni članak61-godišnjak oštrim predmetom ozlijedio 55-godišnjaka; preminuo 19-godišnji vozač koji je sudjelovao u prometnoj nesreći kod Banićevca
Sljedeći članakNova platforma ePosjednik za online vođenje registra svinja na gospodarstvu