Procjene su da će se u Europi kroz posao s marihuanom u idućih pet godina zarađivati i do 20 milijardi eura

U Hrvatskoj uskoro počinje legalni uzgoj marihuane. Naravno, samo za medicinske svrhe, a to će moći samo tvrtke koje proizvode lijekove.

Ali, mnogi misle da je zakon koji je donesen prije dva mjeseca jedan od najprogresivnijih u Europi, da će koristiti i hrvatskom gospodarstvu jer bismo mogli postati izvoznici medicinskog kanabisa. Hrvatska ipak još uvijek nije ni blizu onome što se događa u brojnim zapadnim zemljama, a to je legalizacija marihuane za rekreativne svrhe.

A tek je to industrija u kojoj se okreću milijarde. Legalno tržište marihuane ima ekspresni rast koji je usporediv samo sa stopom kakvu je početkom stoljeća imalo uvođenje širokopojasnog interneta ili još jednostavnije, više ljudi u Americi radi s marihuanom nego s ugljenom, a više novca se okreće u zelenom biznisu nego u industriji video igara, javljaju Vijesti.hr

U Hrvatskoj je više od 80 proizvođača koji industrijsku konoplju uzgajaju na oko 1000 hektara. Da se nešto ipak pomiče govori podatak da se izvoz povećao. Prije tri godine izvezli smo dvije tone sjemena konoplje, a lani 16 puta više.

-Već ove godine prema mojim saznanjima ćemo oboriti rekord hektarima. Nadam se da će taj trend krenuti još prema gore jer šteta je 70 posto biljke bacati i zaoravati – otkriva Josip Plavec, zamjenik predsjednika Kronoplja.

I to se radilo, ali se u međuvremenu, točnije krajem travnja promijenio Zakon. Prijašnji zakon dopuštao je da se može koristiti samo dio stabljike, a sadašnji kaže da se može koristiti sve.

-Cvijet, list i sjeme se koristi u prehrambenoj i medicinskoj industriji, ovaj dio stabljike koristi se u raznoraznim drvnim industrijama, automobilske, graditeljske, industrija papira, tekstilne. Stvarno, jedna je to biljka koja daje deset do 20 tisuća proizvoda – govori Plavec.

Procjene su da će se u Europi kroz posao s marihuanom u idućih pet godina zarađivati i do 20 milijardi eura. Da je riječ o industriji koja doista donosi profit možemo učiti i na posljednjem primjeru – Kanadi. Moguća prodaja, posjedovanje i rekreacijsko korištenje. Svatko uz sebe može imati do 30 grama, a procjenjuje se da će već iduće godine ubirati najmanje 6,5 milijardi dolara.

Priliku ima i Hrvatska, samo da sve ne ode u dim.

Izvor: Vijesti.hr
Foto: Ilustracija 

Komentari