Broj oboljelih od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) u Hrvatskoj se, u samo godinu dana, povećao za više od 3.500.

Takav podatak obznanilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja demantirajući time priče po kojima je, nakon ukidanja dijagnoze ministru Predragu Matiću, uslijedilo masovno pozivanje pred povjerenstva i ‘brisanje PTSP-a’ nekom političkom odlukom. Iz ministarstva kojem je na čelu potvrđeno je, pak, kako je ‘na dan 31. siječnja 2011. PTSP, kao jedina dijagnoza, utvrđena kod 16.856, a na isti dan ove godine kod 20.353 branitelja’. ‘Temeljem liječničke dokumentacije, postotak oštećenja organizma utvrđuju liječnička povjerenstva koja rade posve autonomno, isključivo po principima medicinske struke’, potvrđeno je iz Ministarstva branitelja.

 

Po definiciji, PTSP se javlja kod osoba koje su proživjele izuzetan emocionalni ili fizički traumatski doživljaj, a posebno je učestao tijekom i nakon ratnih događanja. U takvim situacijama, PTSP se ne javlja samo kod osoba koje su bile izravno pogođene ratnim zbivanjima, nego i kod onih koji su im svjedočili. ‘PTSP je kronična bolest i intenzitet tegoba je trajan, pa kada nema pojačanih akumulacija problema, nema ni razloga da se pacijenti hospitaliziraju, jer se na taj način izdvajaju iz društva i nepotrebno stigmatiziraju. Probleme je u tim slučajevima puno bolje rješavati ambulantno ili u dnevnim bolnicama. Lijekovi su ti koji će pacijentu pružiti dodatnu podršku.

Autor: Nikola Knežević/izvor: tportal.hr

Komentari
Prethodni članakŠportska udruga gluhih Nova Gradiška niže sportske uspjehe
Sljedeći članakNovogradiški rukometaši izgubili na startu 2. polusezone