Trinaesti je dan štrajka u osnovnim i srednjim školama, a prema cirkularnom modelu ovoga se ponedjeljka štrajka u školama Primorsko- goranske, Međimurske i Sisačko-moslavačke županije. Štrajk se nastavlja i u utorak, 29. listopada, a sindikati su upravo potvrdili da će se štrajkati u Zagrebu, ali i još jednoj županiji.

Na rasporedu drugog ciklusa štrajka u osnovnim i srednjim školama sutra je Grad Zagreb i Dubrovačko-neretvanska županija, potvrdili su to upravo školski sindikati nakon sudjelovanja na pregovoru o osnovici plaće u svim javnim službama, javlja Srednja.hr

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama napustio je te pregovore, nakon što su pitali ministre Aladrovića i Marića kada će se raspravljati o koeficijentima, na što su im ministri odgovorili ‘da ne znaju’, kazao je Branimir Mihalinec iz srednjoškolskog sindikata.

Zato se štrajk nastavlja, a drugi ciklus štrajka traje sve do 31. listopada. Sindikati su napravili plan štrajka do kraja studenog, kazala je Sanja Šprem i istaknula još jednom kako će se štrajkati sve dok se zahtjevi nastavnika ne ispune. Sutra će se u podne održati konferencija za medije u prostorijama sindikata, gdje će biti najavljene daljnje akcije.

Utorak će biti 14. dan štrajka kojim zaposleni u školama i njihovi sindikalni predstavnici od Vlade traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za prosječno 6,11%. Vlada ne popušta i nudi im povećanje osnovice plaće i to za 6,12%, baš kao i svim ostalim zaposlenicima javnih službi. Povećanje osnovice planirano je u tri vala po 2%. Nastavnički sindikati ističu kako to ne zadovoljava njihov zahtjev, jer će samo povećanjem osnovice prosvjetni djelatnici plaćom i dalje zaostajati za drugim zaposlenicima javnih službi koji imaju istu razinu stručne spreme i sličnu složenost poslova.

I Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja napustio je sastanak na kojem se razgovaralo o osnovici plaće. Zato će se štrajk na fakultetima nastaviti i ove srijede, 31. listopada. Na fakultetima se štrajka za povećanje koeficijenata nenastavnom osoblju, predavačima i umjetničkim suradnicima.

Izvor: Srednja.hr
Foto: Ilustracija/Internet

Komentari
Prethodni članakRekonstrukcija javne rasvjete u Cerniku: Još jedan projekt vrijedan preko milijun kuna
Sljedeći članakObrtnička komora Brodsko-posavske županije proslavila 25 godina od osnutka