U prostorijama Turističke zajednice Nova Gradiška upriličeno je svečano potpisivanje ugovora za izgradnju i nadzor građenja za poslovnu građevinu Centra kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 119,2 milijuna kuna, od čega 78,1 milijun bespovratnih sredstava, a realizirat će se po fazama: ulaganje u istraživačku infrastrukturu ( 71,2 mil. kn) što uključuje izgradnju građevine i nabavu opreme, unapređenje regionalne i međunarodne suradnje, uspostavu tehničke strukture te edukacija zaposlenika ( 26,4 mil. kn) i provođenje 7 kolaborativnih RDI projekata u ciljanim tematsko prioritetnim područjima.

Na uvodu svečanosti prisutnima se obratio direktor CEKOM-a, Adam Đanić:

-“Moram reći da sam iznimno sretan što u ovome velikom projektu, čija je evaluacija trajala gotovo 4 godine, s ponosom mogu reći da radimo najveći korak u fazi projekta CEKOM-a, a to je izgradnja Tehnološko-inovacijskog centra 3074 kvadrata na dva kata građen najsuvremenijim tehnologijama. Centar će bit će opremljen laboratorijima za strojeve i opremu koji će napraviti tehnološki iskorak na ovom području i tu ne govorimo samo o lokalnoj zajednici, već kao jedan od prepoznatljivih regionalnih centara za istraživanje i razvoj.”

Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić:

-“Zahvaljujem našim prijateljima i poslovnim partnerima što su ovdje i što ćemo potpisati jedan ozbiljan i dobar ugovor. Naravno ona priča o gospodarstvu u Novoj Gradiški će dobiti nove konture. Osobno mi je drago što smo 17. ožujka održali jednu konferenciju gdje smo prezentirali naš mali grad s velikih 17 novih investicija u vrijednosti oko pola milijarde kuna. To su velike stvari, jer smo mi grad s nekakvih 500-ak nezaposlenih. Od tog projekta i svih tih investicija koje će se realizirati kroz sljedećih godinu ili dvije očekujemo barem 300 novih radnih mjesta.”

Pohvale za učinjeno izrazio je i voditelj Odsjeka za gospodarstvo i obrtništvo Brodsko-posavske županije, Stjepan Bošnjaković:

-“Iznimno je zadovoljstvo da ovako jedan veliki i značajan projekt ulazi u svoju drugu fazu, dakle fazu izgradnje. Nadam se da će u onoj trećoj fazi funkcionalnosti CEKOM polučiti one rezultate koji se od jednog ovakvog projekta i očekuju. Ne samo da je ovaj projekt značajan po svojoj veličini i činjenici da je vrijedan gotovo 120 milijuna kuna i činjenici da je gotovo 80 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava, već on ima i onu drugu dimenziju, a to je da će svim korisnicima, poduzetnicima, start upovima dati jednu dodatnu vrijednost u njihovom poslovanju, jer ovaj projekt je krasan primjer sprege s jedne strane znanosti i obrazovanja i druge strane gospodarstva.”.

Ugovor za izgradnju poslovne građevine Centar kompetencija potpisali su direktor CEKOM-a Adam Đanić i Ivan Parčina predsjednik Uprave tvrtke Tromont, izvođač radova.

-“Nama je čast što smo izabrani kao izvođač na ovom projektu i zadovoljstvo što nakon 6 godina se opet vraćamo izvoditi radove u Novoj Gradiški. Tvrtka Tromont ima puno iskustva i referenci na različitim objektima, ali uvijek nam je najveće zadovoljstvo kad možemo sudjelovati u izgradnji proizvodnih pogona i objekata koji su u funkciji proizvodnje kao ovaj. Na nama je da opravdamo povjerenje i da u sljedeći 10 mjeseci napravimo ovaj Centar na zadovoljstvo investitora.” – rekao je Ivan Parčina

Ugovor za stručni nadzor nad izgradnjom poslovne građevine potpisao je direktor tvrtke Helion Group Dejan Mikulić, dok je ugovor o pružanju usluga vođenja projekta nad izgradnjom ispred tvrtke Inteh modeling potpisao direktor Renato Gulić.

Komentari
Prethodni članakŠkolstvo u fokusu: U Gradskom muzeju Nova Gradiška otvorene još dvije vrijedne izložbe
Sljedeći članakU Domu kulture hit predstava: „Ćiro“