U okviru vjeronaučne  teme Župa – zajednica vjere i života, u petak 10. lipnja, učenike osmih razreda posjetio je župni vikar Župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, vlč. Marko Milaković. Marko je našim osmašima  posvjedočio o vlastitom iskustvu mladenaštva, traženja i rasta u vjeri.  Govorio je o molitvi Bogu kao snazi koja mijenja čovjeka, te je kratkim videom prezentirao Susrete hrvatske katoličke mladeži koji se održavaju svake dvije godine u jednom od gradova Republike Hrvatske i na kojemu se okupe mladi iz cijele Lijepe naše. Ove godine Susret će se održati 17. rujna u Bjelovaru pa je vlč. Marko pozvao naše osmaše, koji će tada već biti srednjoškolci, da se pripreme za taj događaj sudjelovanjem na susretima mladih u našoj župi. Učenici 8. A i B razreda pažljivo su slušali Markove riječi, pokazali zainteresiranost za suradnju te izrazili zadovoljstvo zbog njegova posjeta našoj školi.

Evo što su zapisali naši učenici:

Dolazak novog kapelana mi je bio sjajan. Govorio nam je puno o osobnom iskustvu, te je, barem meni osobno, pokazao kako se Bog može naći svugdje. Ispričao nam je kako je u srednjoj školi odlučio, umjesto odlaženja na nogomet, otići u Crkvu. Na to ga je potaknula majka koja ga je pitala zašto više ne ide u Crkvu. On se polako sve više priključivao crkvenom životu, a time je krenuo sve bolje shvaćati Boga. To me je osobno potaknulo da razmislim koliko ja znam o Bogu, te kako mu se mogu bolje približiti. Kroz tu priču sam vidio na koji način Bog utječe na nas, i kako mi taj utjecaj možemo prenijeti na druge. Jako mi se dojmilo sve što nam je pričao i pokazivao. Video susreta mladih je bio vrlo zanimljiv, zainteresirao me za takve susrete. Možda ću i ja otići na njega jednog dana!

Taj me dolazak potaknuo da više razmislim o svojoj ulozi u crkvenoj zajednici, te kako bih mogao potaknuti druge (i sebe) da sudjeluju u njoj.

Bilo mi je jako zanimljivo na tom satu jer je kapelan bio zabavan i susretljiv. Pričao je o temama s kojima sam se mogao povezati i zato mi se jako dojmio! Bilo bi mi drago kad bi ponovno došao na jedan nastavni sat.                                                                                                                                     Leon Pecarić

Na posljednjem satu vjeronauka imali smo posebnog gosta, kapelana iz Župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Taj susret je bio vrlo interesantan i poticajan za razmišljanje. Naime, kapelan nam je ispričao o svom putu u vjeri. To mi se jako svidjelo jer ga je predstavio na malo humorističan, ali opet jako realističan način i vjerujem da se dosta nas uspjelo pronaći u njegovoj priči. Osim toga, objasnio nam je što su susreti mladih, kako izgledaju i kako se on u njih počeo uključivati. Cilj je bio potaknuti nas da se i mi uključimo u te susrete u svojim župama pošto mladih nedostaje. U tome je i uspio. Potaknuo nas je, ne samo na drugačije razmišljanje o svojoj vjeri, već i u uključivanju u djelovanje svoje župe. Za vrijeme boravka kapelana u razredu je vladala opuštajuća atmosfera te nas je potaknuo na daljnji život u vjeri i uključivanje u razne aktivnosti u svojim župama i susrete mladih.                                                                                                                                          Lana Poturica

Posjet svećenika u meni je probudio veću želju razgovora s Bogom. Isto tako, potaknuo me da činim dobra dijela i da pomažem drugima. Pričao nam je o svojim molitvama koje je upućivao Bogu te o tome tko je zapravo Bog. Iako nije bio dugo s nama, ostavio je jako snažan dojam na mene a vjerujem i na druge oko mene. Shvatila sam da Bog čuje svaku našu molitvu i prati nas na životnom putu ako smo mu otvoreni. Svećenik je svojim svjedočenjem na našem susretu u meni probudio želju molitve i vjere u Boga.

Bruna Franješević

Komentari
Prethodni članakMirela Relković: Građevinarstvo, pandemija, rat i inflacija
Sljedeći članakCroods Novo doba: Animirani film koji će nasmijati i klince i roditelje